This page in English

Han cyklar 120 mil på tio dagar för att studera i Örebro

Frederik Kuper med sin cykel.

Reser lätt. Allt Frederik Kuper behöver för resan ryms på cykeln.

Utbytesstudenten Frederik Kuper har valt ett annorlunda sätt att ta sig till Örebro universitet inför höstens studier. Han cyklar de 1 200 kilometerna från Tyskland.
– Jag älskar att utmana mig själv – och det är dessutom bra för miljön, säger han.

Resan startar i den lilla hemorten Emsbüren i nordvästra Tyskland och Frederik Kuper räknar med att cykla 120 kilometer varje dag. Om tio dagar är målet att anlända i Örebro, där han ska tillbringa höstterminen med att studera datateknik.

– Jag är cykelentusiast och har redan ägnat tre semestrar åt att cykla runt i Tyskland tillsammans med mina bröder. Jag gillar att utmana mig själv och har alltid drömt om att cykla till Sverige. Först funderade jag på flyg eller tåg, men det här känns både roligare och mer miljövänligt, berättar han.

Resrutten är inte helt fastslagen, utan kan anpassas efter väder och dagsform. Tält, sovsäck och madrass finns i packningen, liksom ett par ombyten och verktyg om cykeln behöver repareras längs vägen.

– Mina bröder kommer att hälsa på mig i Sverige när jag kommer fram, så som tur är kan de ta med sig all packning jag behöver under hösten.

Vad tror du kommer att bli svårast – och roligast – med resan?

– Den största utmaningen blir nog att klara av det här ensam. Det är första gången jag gör en sådan här sak själv, så det ska bli intressant att se hur jag klarar det. Roligast blir att se alla olika typer av landskap längs vägen och att njuta av känslan att ta mig fram bara tack vare kraften från mina ben, säger Frederik Kuper.

Reaktionerna från omgivningen har varit varierande.

– Mina föräldrar tyckte först att jag var galen och mina bröder blev lite oroliga. Men när jag berättade mer om mina planer har de valt att stötta mig. Jag är väldigt tacksam för allt deras stöd.

Vad har du för förväntningar på dina studier i Örebro?

– Jag ser fram emot att uppleva och upptäcka Örebro och Sverige och att studera datateknik vid Örebro universitet. Förhoppningsvis kommer jag att få många nya vänner, lära mig ett nytt språk och lära känna en ny kultur, säger Frederik Kuper.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat