This page in English

Här välkomnas utbytesstudenterna vid Örebro universitet

En grupp internationella studenter.

En rundtur på campus ingår i introduktionen för nya utbytesstudenter vid Örebro universitet. Här är en av grupperna som visades runt av sina faddrar idag.

Över 180 utbytesstudenter från 25 länder välkomnas vid Örebro universitet i veckan.
– Jag längtade efter förändring och letade efter motsatsen till Spanien, säger Pablo Vejarano Torres från University of Jaén, ett av Örebro universitets partners inom NEOLAiA.

De nya studenterna har ett gediget program de första veckorna med allt från stadsrundturer och slottsbesök till volleybollturnering och en shoppingresa till Ikea. Även rundtur på campus och guidning i universitetsbiblioteket ingår, liksom en välkomstmässa och workshops om till exempel akademiskt skrivande och IT.

Massa studenter i en aulan.

Drygt 180 utbytesstudenter – varav de flesta aldrig har varit i Sverige förut – fick information om sina studier vid välkomstmottagningen idag.

– Introduktionsveckorna består av en akademisk och en praktisk del, som vi på Internationella kontoret arrangerar. Det finns också en tredje, social del, som arrangeras av ESN, Erasmus Student Network. Allt för att våra utbytesstudenter ska få en bra start här vid Örebro universitet, berättar Jenny Peterson Engström, verksamhetsansvarig på Internationella kontoret vid Örebro universitet.

Alexandra Poulios och Susan Khonia

Alexandra Poulios och Susan Khonia kommer från Danmark och ser fram emot att lära känna många nya människor i Örebro.

Vill lära sig om svensk kultur

Alexandra Poulios och Susan Khonia studerar båda juridik hemma i Danmark. De ville åka utomlands tillsammans och är glada över att de har fått lägenheter bredvid varandra i Örebro.

– Jag ser fram emot att lära mig om svensk kultur och se vilka skillnader det finns i hur undervisning och studier fungerar. Och så ser jag förstås fram emot att socialisera, säger Susan Khonia.

Studenter från samarbetet inom NEOLAiA

Ett tiotal utbytesstudenter kommer från Örebro universitets samarbetsuniversitet inom alliansen NEOLAiA, som består av nio universitet som tillsammans bildar ett Europauniversitet. Syftet med samarbetet, som får stöd av EU, är att fördjupa och utveckla samarbetet inom både utbildning, forskning och samverkan.

Pablo Vejarano Torres och Kryštof Hula

Pablo Vejarano Torres från Spanien och Kryštof Hula från Tjeckien studerar båda vid universitet som ingår i NEOLAiA-samarbetet, där Örebro universitet tillsammans med åtta andra lärosäten bildar ett Europauniversitet.

En av dem är Kryštof Hula från University of Ostrava i Tjeckien, som ska studera historia och geografi vid Örebro universitet.

– Jag gillar Skandinavien och för mig kändes Sverige som det mest intressanta alternativet. Jag älskar klimatet här, säger han.

Ser fram emot svalare klimat

Även Pablo Vejarano Torres kommer från ett av universiteten inom NEOLAiA. Han studerar företagsekonomi vid University of Jaén i Spanien och ser fram emot att tillbringa höstterminen i Örebro.

– Jag längtade efter förändring och letade efter motsatsen till Spanien, som är varmt och hett, berättar han.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Lorentzon och Katrin Wieder

I höst kommer 182 studenter från 25 länder för utbytesstudier vid Örebro universitet: Österrike, Belgien, Brasilien, Kina, Tjeckien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Japan, Sydkorea, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Rumänien, Singapore, Slovenien, Spanien, Schweiz, Storbritannien.

Läs mer om välkomnandet av utbytesstudenter vid Örebro universitet.

Här hittar du information om universitetsalliansen NEOLAiA.