UTBILDNINGSPLAN

Programmet Management in Sport and Recreation, 180 högskolepoäng

Programme for Management in Sport and Recreation, 180 Credits

Programkod:
IMA1K
Utbildningsnivå:
Grundnivå
Inrättat:
2001-10-30 (dnr CF 575/2001)
Fastställd:
2012-11-05 (dnr CF 52-749/2012)
Ikraftträdande:
Höstterminen 2013
Beslutad av:
Fakultetsnämnden för medicin och hälsa
Institution:
Institutionen för hälsovetenskaper

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

KANDIDATEXAMEN

Kunskap och förståelse
För kandidatexamen ska studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

Lokala mål för utbildningsprogrammet

- visa förmåga att kunna planera, bedriva, leda och utveckla verksamheten inom området Management in Sport and Recreation,
- visa förmåga att arbeta inom företag, myndigheter och organisationer av olika slag där idrotten i vid bemärkelse ligger till grund för verksamheten,
- visa kunskaper som gör det möjligt att arbeta såväl nationellt som internationellt.

DE KURSER SOM UTBILDNINGSPROGRAMMET OMFATTAR

Idrott A, 30 högskolepoäng
Idrott B, inriktning mot Management in Sport and Recreation, 30 högskolepoäng
Idrott C, 30 högskolepoäng
Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng
Företagsekonomi B, 30 högskolepoäng
Företagsekonomi C, Externredovisning i bolag och koncerner 15 hp
Företagsekonomi C, Finansiering I 7,5 hp
Företagsekonomi C, Finansiering II 7,5 hp
Företagsekonomi C, Management: Ledarskap och organisering 15 hp
Företagsekonomi C, Uppsats 15 hp
Medie- och kommunikationsvetenskap A, 30 högskolepoäng
Medie- och kommunikationsvetenskap B, 30 högskolepoäng
Medie- och kommunikationsvetenskap C, 30 högskolepoäng
Rättsvetenskap A, 30 högskolepoäng

DEN HUVUDSAKLIGA UPPLÄGGNINGEN AV UTBILDNINGSPROGRAMMET

Inom ramen för programmet läses något av följande huvudområden: företagsekonomi, idrott eller medie- och kommunikationsvetenskap. Studenterna rekommenderas att inom ramen för programmet läsa 90 högskolepoäng (hp) i ett av huvudområdena samt minst 30 hp i något av de övriga.

Programmet inleds med en obligatorisk kurs i idrott, Idrott A, 30 hp. Därefter rekommenderas studenten att läsa kursen Idrott B, 30 hp. Under det andra året rekommenderas studenten att läsa kurserna Företagsekonomi A, 30 hp samt Medie- och kommunikationsvetenskap A, 30 hp.

Under det tredje året läser studenter med huvudområde idrott kursen Idrott C, där även ett självständigt arbete om 15 hp ingår. Studenter med huvudområde idrott rekommenderas även välja någon av kurserna, Företagsekonomi B, 30 hp, Medie- och kommunikationsvetenskap B, 30 hp eller Rättsvetenskap A, 30 hp. Studenter med huvudområde företagsekonomi läser kursen Företagsekonomi B, 30 hp. Därefter väljs någon av kurserna, Företagsekonomi C, Externredovisning i bolag och koncerner 15 hp, Företagsekonomi C, Finansiering I och II 7,5 hp vardera eller Företagsekonomi C, Management: Ledarskap och organisering 15 hp. Programstudierna avslutas då med kursen Företagsekonomi C, Uppsats 15 hp, i vilken studenten gör ett självständigt arbete om 15 hp. Studenter med huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap läser under det sista året kurserna Medie- och kommunikationsvetenskap B, 30 hp samt Medie- och kommunikationsvetenskap C, 30 hp, där även ett självständigt arbete om 15 hp ingår.

EXAMEN

Filosofie kandidatexamen

En filosofie kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav
- minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning (ABC) inom ett huvudområde från filosofiskt fakultetsområde, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng på C-nivå,
- minst 30 högskolepoäng inom annat huvudområde/andra huvudområden från filosofiskt fakultetsområde.

BEHÖRIGHETSVILLKOR FÖR TILLTRÄDE TILL UTBILDNINGSPROGRAMMET

Grundläggande behörighet samt Idrott och hälsa A, Matematik B, Naturkunskap B och Samhällskunskap A (områdesbehörighet 17).

eller

Grundläggande behörighet samt Idrott och hälsa 1, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet A15).

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Betyg (50 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (50 procent av platserna).

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2010 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes 13 oktober 2009 till och med vårterminen 2014.

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2011 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes 13 oktober 2009 till och med vårterminen 2015.

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2012 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes 1 september 2011 till och med vårterminen 2016.