UTBILDNINGSPLAN

Hotell och värdskap, 180 högskolepoäng

Hotel and Hospitality Programme, 180 Credits

Programkod:
RHO1K
Utbildningsnivå:
Grundnivå
Inrättat:
2006-10-08 (dnr CF 52-665/2006)
Fastställd:
2014-03-12 (dnr ORU 4.1-779/2014)
Ikraftträdande:
Höstterminen 2014
Beslutad av:
Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap
Institution:
Restaurang- och hotellhögskolan

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

KANDIDATEXAMEN

Kunskap och förståelse
För kandidatexamen ska studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen ska studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

Lokala mål för utbildningsprogrammet

Efter avslutad utbildning ska studenten
- visa förmåga att kombinera och omsätta yrkespraktiska, estetiska och vetenskapliga kunskaper och färdigheter, och
- visa förmåga att beakta relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter vid utveckling, ledning och genomförande av management med värdskapsprofil inom hospitality, hotell och evenemang.

DE KURSER SOM UTBILDNINGSPROGRAMMET OMFATTAR

Måltidskunskap och värdskap A 30 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap A, Värdskap, 22,5 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap B, Estetisk gestaltning, 7,5 högskolepoäng
Företagsekonomi A1, Företaget och omvärlden , 15 högskolepoäng
Företagsekonomi A2, Företagets styrning och organisering , 15 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap B, Verksamhetsförlagda studier med självständigt arbete, 30 högskolepoäng
Företagsekonomi för hospitalitybranschen B, 30 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap C, Styrsystem inom hospitality, 15 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap C, Examensarbete, 15 högskolepoäng

DEN HUVUDSAKLIGA UPPLÄGGNINGEN AV UTBILDNINGSPROGRAMMET

Programmet inleds med en obligatorisk A-kurs om 30 högskolepoäng inom huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Därefter rekommenderas den studerande att läsa de kurser som anges under ovanstående rubrik och i den ordning de presenteras med kursen Måltidskunskap och värdskap C, Examensarbete, 15 högskolepoäng som sista kurs. Huvudområdets C-kurs bör läsas i slutet av utbildningen, då studier på denna nivå underlättas av god studievana samt fördjupande kunskaper inom såväl detta som andra områden. De olika kurserna relateras till de för området centrala aspekterna: rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet.

Programmets uppläggning syftar till att den studerande ska tillägna sig kunskap om service management och styrning samt om internt och externt värdskap för att kunna utveckla kvalitativa upplevelser inom hospitality.

EXAMEN

Filosofie kandidatexamen

En filosofie kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav
- minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning (ABC) inom ett huvudområde från filosofiskt fakultetsområde, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng på C-nivå,
- minst 30 högskolepoäng inom annat huvudområde/andra huvudområden från filosofiskt fakultetsområde.

BEHÖRIGHETSVILLKOR FÖR TILLTRÄDE TILL UTBILDNINGSPROGRAMMET

Grundläggande behörighet.

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Betyg (60 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (40 procent av platserna).

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2010 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes den 14 oktober 2009 till och med höstterminen 2014.

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2011 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes den 14 oktober 2009 till och med höstterminen 2015.

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2012 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes den 4 juli 2011 till och med höstterminen 2016.

De som påbörjade utbildningen höstterminen 2013 har rätt att slutföra utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som fastställdes den 26 juni 2012 till och med höstterminen 2017.