UTBILDNINGSPLAN

Magisterprogram i måltidskunskap och värdskap, 60 högskolepoäng

Master (One Year) in Culinary Arts and Hospitality Science, 60 Credits

Programkod:
RMÅ2N
Utbildningsnivå:
Avancerad nivå
Inrättat:
2014-06-12 (dnr ORU 4.1-2016/2014)
Fastställd:
2014-11-27 (dnr ORU 4.1-4034/2014)
Ikraftträdande:
Höstterminen 2015
Beslutad av:
Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap
Institution:
Restaurang- och hotellhögskolan

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
- ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
- utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
- utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

MAGISTEREXAMEN

Kunskap och förståelse
För magisterexamen ska studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga
För magisterexamen ska studenten
- visa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För magisterexamen ska studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

Lokala mål för utbildningsprogrammet

Efter avslutad utbildning ska studenten

- visa fördjupade kunskaper om metoder, teorier, modeller och ramverk inom området måltidskunskap och värdskap
- visa förmåga att självständigt kunna initiera, planera, genomföra och redovisa vetenskapliga arbeten inom området måltidskunskap och värdskap
- visa färdighet att beskriva, analysera och sammanfatta teoretiska resonemang från vetenskapliga texter i ett tvärvetenskapligt perspektiv med relevans för måltidskunskap och värdskap

DE KURSER SOM UTBILDNINGSPROGRAMMET OMFATTAR

Måltidskunskap och värdskap, Introduktion till avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng (A1N)
Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Teorier och ramverk, 7,5 högskolepoäng (A1N)
Valfria kurser inom universitetets utbud omfattande 15 högskolepoäng
Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Kvantitativa och kvalitativa metoder, 15 högskolepoäng (A1F)
Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Självständigt arbete, 15 högskolepoäng (A1E)

DEN HUVUDSAKLIGA UPPLÄGGNINGEN AV UTBILDNINGSPROGRAMMET

Utbildningsprogrammet omfattar 60 högskolepoäng och innehåller såväl teoretisk, praktisk och estetiskt gestaltande kunskap och leder till en magisterexamen inom området måltidskunskap och värdskap.

Programmet inleds med kursen Måltidskunskap och värdskap, Introduktion till avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng som anger riktning och omfattning av magisterstudierna och där integreringen av ämnets tre kunskapsformer; vetenskap, praktisk kunskap och estetisk gestaltning reflekteras i helhetsynen på måltiden. Det tvärvetenskapliga perspektivet synliggörs genom studie av avhandlingar och forskning inom respektive kunskapsform samt ger en introduktion till huvudområdet.

Den följs av kursen Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Teorier och ramverk, 7,5 högskolepoäng, med fördjupning i teorier, modeller och ramverk inom området som tagits fram inom ämnets egen forskning samt med perspektiven sensorik, måltidskultur och nutrition.

I programmet ingår dessutom kursen Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Kvantitativa och kvalitativa metoder, 15 högskolepoäng vilken är en fördjupning och förberedelse för uppsatsarbetet med forskningsmetodik med kvalitativa och kvantitativa metoder med relevans för området.

Programmet omfattar valfria kurser motsvarande 15 högskolepoäng vid den egna institutionen eller annan institution vid Örebro universitet.

Programmet avslutas med kursen Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Självständigt arbete, 15 högskolepoäng där studenten i en uppsats visar sina samlade kunskaper från den avancerade nivån.

EXAMEN

Magisterexamen

En magisterexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 60 högskolepoäng, varav minst 45 högskolepoäng på avancerad nivå, varav minst 30 högskolepoäng med fördjupning inom ett huvudområde (kurser med beteckningen A1N/A1F/A1E) inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng med beteckningen A1E.

Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.

BEHÖRIGHETSVILLKOR FÖR TILLTRÄDE TILL UTBILDNINGSPROGRAMMET

Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng inom måltidskunskap eller motsvarande. Vidare krävs även kunskaper motsvarande Engelska kurs 6 eller kurs B från gymnasieskolan.

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Antal högskolepoäng senast sista anmälningsdag.

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

Utbildningen ges på engelska.

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Information

Den som antagits till och registrerats på programmet har rätt att genomföra utbildningen enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället och i enlighet med den studietakt som gällde vid antagningstillfället.
Den som har beviljats att fortsätta studierna efter ett studieuppehåll har rätt att fortsätta utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället.
Rätten att examineras på kurser som reviderats eller avvecklats regleras i respektive kursplan eller i särskilt beslut.