Lärarutbildning vid Örebro universitet

Välkommen ny lärarstudent

Studenter som går utanför Forumhuset på Campus Örebro.

Grattis till ditt utbildningsval! Du läser just nu Sveriges viktigaste utbildning.

Guldkant oktober

Guldkant är precis vad det låter som - en guldkant för dig som lärarstudent! Här kommer vi ta upp ämnen som både tidigare och befintliga studenter önskar att fördjupa sig i. Läs mer på oru.se/guldkant

Bokmärket

Här i det digitala bokmärket hittar du information som du har nytta av hela din första termin som ny lärarstudent, om både utbildning och kurser, men även vikten av att vila och hitta tid för återhämtning. Du kan hämta ett fysiskt bokmärke med ett ursnyggt nyckelband i Lärarrummet måndag - torsdag 12-13.

Och när det blir motigt, kom ihåg varför du är här.

Det är viktigt för oss på lärarutbildningen att du får en bra start på din nya utbildning. Håll koll på vad som händer för lärarstudenter här nedan.

Och kom ihåg! I Lärarrummet kan du hänga och träffa andra lärarstudenter. Ibland är det aktiviteter i Lärarrummet som är bra, viktiga och roliga för dig som lärarstudent. 

Datum Plats Innehåll
Måndagar

Lärarrummet

Örebro lärarstudenter (ÖLS) 12-13

Tisdagar

Lärarrummet

Representanter från projektet Framtidens lärarutbildning 12-13

Onsdagar

Zoom

Träffa studievägledare 11-13 i Digitala Lärarrummet på Zoom. Länk finns här och på Blackboard.

Torsdagar

Lärarrummet

Alumner (tidigare studenter) 12-13

Oktober

oru.se/guldkant

Guldkant är precis vad det låter som - en guldkant för dig som lärarstudent! Här kommer vi ta upp ämnen som både tidigare och befintliga studenter önskar att fördjupa sig i.

3 september - 28 oktober Zoom

Lär där du är, 12.15-12.45 Universitetsbiblioteket erbjuder workshops för en bra studiestart, här kan du ta del av programmet.

 

Din utbildningsplan är den övergripande handlingen där hittar du, bland annat, alla kurser som just din utbildning kommer att innehålla. Leta upp den utbildningsplan som är aktuell för dig. Utbildningsplaner och kursplaner kan du söka här.

Ta därefter fram kursplanen, som är det styrande dokumentet för din kurs. Den första kursen i programmet hittar du här nedan, välj efter inriktning:

* Utbildningsvetenskaplig kärna 1, inriktning förskola

* Utbildningsvetenskaplig kärna 1, inriktning f-3

* Utbildningsvetenskaplig kärna 1, inriktning 4-6

* Utbildningsvetenskaplig kärna 1, inriktning gymnasieskolan

* Utbildningsvetenskaplig kärna, Utländska lärares vidareutbildning, inriktning förskola

* Musik för lärare I, Gymnasieskolan, 30 högskolepoäng

Lusläs därefter studiehandledningen flera gånger för den här kursen. Du får den via Blackboard. Det finns mer information där än vad du tror. Spara ner den eftersom det kan vara bra att ha i framtiden, särskilt om du av någon anledning inte läser klart hela kursen. Samma gäller för kursplanen.

Framförhållning är A och O, så se även över vilka delkurser som kommer. Dessa framgår också i den aktuella kursplanen för kursen.

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) brukar väcka en del frågor. Läs mer om VFU här.

Du kommer behöva söka varje termin inför kommande terminer och kurser. Inför en vårtermin är sökperioden generellt mellan 15 september och 15 oktober och inför en hösttermin mellan 15 mars och 15 april (kan skilja sig någon dag från år till år). Denna ansökan gör du via www.antagning.se och loggar in som programstudent. Mer information om vilka kurser du skall läsa kommer att läggas ut på hemsidan inför varje sökperiod. Här kan du läsa mer om kursval för programstudenter.

Det är mycket att ha koll på i början men ta det lugnt. Vi finns här. Fråga din seminarieledare eller studievägledare.

Du har inte bara en ny utbildning att hålla koll på, utan du ska även lära dig att hitta på Örebro Universitet. Här är några platser som är bra att besöka redan första veckan, så att du vet var du ska om du vill ställa frågor.

Enklaste sättet att hitta den lokal du ska ha föreläsning i är att använda dig av Mazemap, länk hittar du längts ner i detta block.

Lärarrummet är en viktig plats för lärarstudenter, en mötesplats där man kan bara vara, sitta och plugga eller komma för att träffa andra lärarstudenter. Vi vill att du ska känna dig hemma här så gå dit på en gång och känn känslan.

På Lärarutbildningens kansli (plan 2 i Forumhuset) hittar du t ex programstudievägledare, VFU-samordnare och VFU-handläggare.

respektive institution finns studievägledare och utbildningsadministratörer som kan hjälpa till på kursnivå. 

Mazemap är en interaktiv karta som hjälper dig att hitta rätt på campus. Ska du ha seminarium i F133 t.ex. skriver du salsnamnet och vips får du reda på vart du ska gå. Om du har tid över, gå runt med hjälp av kartan och upptäck och spana in den fantastiska konsten som är placerad lite här och var. Om du vill skriva ut, skriv "skrivare" i sökfältet i Mazemap och välj den som passar.

På grund av smittorisken av Corona är grupprummen stängda och inte bokningsbara för studenterna just nu.

Bibliotek kanske kan liknas vid labyrintliknande skattkistor. Om du vill maxa ditt plugg, lär känna bibliotekets alla funktioner och kolla särskilt in särskilda sektioner som matchar dina intressen. Skänk det lite tid och du har mångfalt igen det. Hänge dig!

Intressanta hyllor: 370-379 Utbildning och pedagogik, E-Ex Uppfostran och undervisning.

Bibliotekets vanligaste fråga är: Hur hittar jag en vetenskaplig artikel? Ett hett tips är att använda Universitetsbibliotekets databaslista för att få svar, och att delta i "Lär där du är." Lär där du är är programserier med korta evenemang riktat till dig som student.
16 och 24 september är temat "Hitta  vetenskapliga artiklar".

Svar på andra vanliga frågor som nya studenter brukar ha, finns samlade på bibliotekets egna sida Ny student.

Din kontaktbibliotekarie heter Åsa Arvidsson och du når henne på This is an email address

Här hittar du bibliotekets öppettider.

Okej, det kommer vara mycket som du ska läsa (och förstå) men för att inte få panik börja med att läsa in dig på delkursens litteraturlista, se kursplanen. Sen kan du fundera på om du vill köpa nytt eller begagnat eller låna. Du kan ju också ingå "bolag" med kursare och göra en gemensam plan.

Kolla in olika möjligheter. Det finns bokhandeln på stan eller på nätet, du hittar Campusbokhandeln på campus, universitetsbiblioteket och stadsbiblioteket i stan så klart. Kika också i Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter" eller andra studentforum.

En räddare i nöden kan vara att Universitetsbiblioteket minst har 2 exemplar av all obligatorisk kurslitteratur för utlån i en vecka. Sök böcker via Primo eller Libris. Det finns också en kursreferensavdelning där man kan finna ett exemplar av all obligatorisk kurslitteratur för daglån.

Följ bibliotekets digitala workshops:

Att knäcka den akademiska pluggkoden är något många nya studenter känner oro för. Många tänker, kommer jag att fixa det här? Prova dig fram. Tänk efter vad som passar dig och fråga andra hur de gör, men kom ihåg att du måste hitta ditt sätt. 

Har du pluggat på universitet eller högskola tidigare har du säkert en hel del bra erfarenheter att bygga vidare på, samma sak om du nyligen avslutat dina gymnasiestudier. 

Många nya studenter känner press och stress över hur de ska ta sig an kurslitteraturen. Din seminarieledare kommer att guida dig men redan här ger vi dig några tips.

  • Skaffa dig en förförståelse. Börja med att läsa igenom innehållsförteckningen. Läs baksidan (oftast en sammanfattning). Bläddra igenom boken och läs lite här och där.
  • Googla på boken, läs vad som sägs om den och om författaren/-na.
  • Gå igenom anteckningar från föreläsningar eller seminarier som tillhör läsningen eller temat.
  • När du väl läser, anteckna gärna. Prova dig fram även här vad som passar dig bäst. Våga sen fråga om det är något som är oklart. Fråga dina kursare och provtänk själv. Skriv ner reflektioner eller saker att kolla upp.
  • Kanske vill du hellre läsa tillsammans med någon eller några. Djupläs olika kapitel och återberätta för varandra. 

Studenter oroar sig också för hur de ska koppla ihop det det lästa och hörda (från litteraturen, föreläsningar och seminarier) med  egna erfarenheter och reflektioner. Det är så klart svårt men du kommer successivt att guidas in i det akademiska skrivandet. Är du redan ännu mer nyfiken, får du här några tips.

Det akademiska skrivandet är centralt för dina studier. Här finns några korta filmer om akademiskt skrivande.

Skrivguiden hittar du all möjlig information om hur du lägger upp ett skrivarbete. Det kan tyckas vara mycket information men den tid du lägger här kommer du troligen ha mångfalt igen.

I Studieverkstaden Lyktan får du hjälp med informationssökning och sökmetoder, akademiskt skrivande, läs- och studieteknik och mattehjälp. Kolla in tiderna för drop-in.

Många studenter pluggar digitalt på distans. Här hittar du verktyg och information för distansundervisning på Örebro universitet.

 

En vanlig arbetsvecka för en student är 40 timmars studier precis som en vanlig arbetsvecka, tro det eller ej. En del nya studenter brukar tro att det är ganska lugnt att plugga, men när du väl är ute i din yrkesroll kommer det kännas otroligt skönt att du verkligen inte bara skummade igenom din utbildning.

Studietiden kan vara krävande men glöm inte att du går Sveriges viktigaste utbildning. Att få ihop livspusslet är så klart ditt ansvar men det kan vara viktigt att ha några hållpunkter i tillvaron.

Börja med att reflektera hur du är som student. Morgonpigg? Lugn och ro eller liv och rörelse? Hur lär du bäst? När du svarat på sådana frågor kan du hitta den bästa pluggmiljön för just dig.

Läs in dig på kursplaner och studiehandledningar, se till att vara väl förberedd. En del studenter känner att det är på tiden att skaffa sig en papperskalender för att kunna planera och få överblicken. Du kanske bokar in lästid, reflektionstid, seminarieförberedelsesnack och så vidare. Överblicken brukar ge ett lugnt. Att dela upp ett stort examensmål i flera delmål är ett bra tips. Då känns det att du kommer framåt hela tiden. En liten bit i taget och snart är du i mål!

Att skaffa sig reflektionstid (kanske när du diskar eller är ute med hamstern) är värdefullt i längden. Vi vill också uppmuntra dig till att bygga nätverk genom att identifiera intressanta personer och hitta spännande utmaningar (notera sådant du tror att du sen kommer att bli peppad av). Sist men inte minst, glöm inte bort att göra annat, t.ex. ha kul.

Vi har träffat två alumner, Betty och Ida-Lie, för att de ska ge dig sina bästa tips för att din studietid ska bli så bra som möjligt och dessutom förbereda sig inför yrkeslivet.

Och du, kom ihåg: ät, sov, rör på dig och nya pluggtag. Sen, repeat!

Örebro lärarstudenter finns till för dig! Om du har Facebook eller Instagram, sök upp Örebro lärarstudenter och gilla eller följ dem. Förutom att de sprider lärarstudentinformation arrangerar de studiesociala aktiviteter och andra läraktiviteter som kan komplettera lärarstudierna (nu i pandemitider blir det ju annorlunda så klart). Håll ändå koll på vad de gör.

Vill du vara med och utveckla lärarutbildningen? I så fall, engagera dig i Örebro lärarstudenter! Häng utanför deras styrelserum eller mejla dem. Efter att du avslutat ditt eventuella ÖLS-engagemang får du ett intyg som sen kan vara en bra merit i ditt framtida yrkesliv.

Lärarutbildningens webbsida samt på skärmarna i Lärarrummet och utanför lärarutbildningens kansli hittar du massor av annan relevant information för dig som är lärarstudent.

Du har väl också gått med i "Dom kallar oss studenter"? Örebro universitet finns dessutom på olika sociala medier, här hittar du en översikt

Örebro Lärarstudenter

Att lära sig en ny profession i ett sådan komplex värld vi lever i ställer krav på oss. Våga zooma ut. Sätt på dig andra glasögon. Gå en promenad. Även om det kan tyckas såsigt kan det ge utrymme för nya insikter.

Undra och våga fråga. Sätt upp tid för det om det inte kommer naturligt. Gör det på egen hand eller tillsammans med pluggkompisar, andra kursare, vänner eller med vem helst du känner för. 

Att använda ställtid kan också bidra till framgång men se upp för skjuta-upp-syndromet. Du känner dig själv bäst. Kanske kan diskning då bli en del av dagens pluggaktivitet? Vad var det hen sa eller vad var det som kapitlet jag just läste handlade om?

Fysisk aktivitet är en framgångsfaktor för ett härligt studieliv. Mycket kan landa under en fysisk ansträngning. Använd dina naturliga rörelsemönster, inspireras av andra eller kolla in vad Campusgymmet har att erbjuda.

En Skalmanklocka kan också vara en investering innan rutiner satt sig.

Här är några tips på bra rekreationsplatser: Sörbybacken, Markaskogen och Oset.

På campus finns två Stilla rum som du kan besöka för att logga ut från arbete och ljud en stund. Här hittar du Stilla rum Forumhuset och Stilla rum Prismahuset. 

Funderar du på olika studieval eller undrar du om förutsättningarna för studieuppehåll? Studievägledarna kan guida dig i allt som har med kurserna att göra. Träffa dem i Lärarrummet under terminsstarten eller besök Lärarutbildningens kansli.

Behöver du någon att prata med? På Psykologmottagningen kan du boka tid hos en psykologstudent.

Känner du dig krasslig eller har hälsoproblem? Kontakta Campushälsan.

Är du i sorg eller går i existentiella tankar? Besök Universitetskyrkan.

Har du en funktionsnedsättning och är i behov av särskilt pedagogiskt stöd? Ta reda på mer hos Funka.

Som student har du både rättigheter och skyldigheter. Här finns information som kan vara användbar i olika situationer.

Universitetskyrkan

Grattis till ditt utbildningsval! Du läser just nu Sveriges viktigaste utbildning.

Har du koll på varför du vill bli lärare...egentligen? Har du funderat på det? Gör det...ordentligt! Har du frågat de andra varför de vill bli det? Har ni några gemensamma nämnare? Diskutera med några kursare eller kom och spontanprata i Lärarrummet. 

Att ha koll på sina drivkrafter är viktigare än man tror och sen, kom ihåg att du är här av en anledning. Du kommer bli viktig för många människor.

Sist men inte minst, välkommen till lärarprogrammen vid Örebro universitet. Vi hoppas att du kommer få en fantastiskt givande och spännande tid.

Tycker du att vi har glömt något i denna guide? Kontakta oss.

Här hittar du allmän information för nya studenter.