Örebro - den lilla storstaden

Örebro, den lilla storstaden

Örebro är Sveriges sjätte största kommun, med drygt 150 000 invånare, och ligger centralt i Sverige med cirka 20 mil till Stockholm och 30 mil till Göteborg. Ungefär 70 procent av Sveriges befolkning bor inom en radie av 30 mil. Många brukar likna staden vid en liten storstad, det mesta finns fast man inte riktigt förväntar sig det när man är ny.

År 2015 tog Örebro hem titeln som årets stadskärna i Sverige. Den vackra stadskärnan förtjänar sin titel med slottet beläget mitt i city, omgivet av fantastisk arkitektur. Det är nära till shopping och det finns ett stort utbud av kaféer och restauranger. Eventen är många och studenter brukar få rabatt på det mesta som händer.

I jämförelse med många andra universitetsstäder, har Örebro relativt gott om studentboenden. År 2014 byggdes 20 procent av hela landets nya studentbostäder i Örebro. Se däremot till att ställa dig i bostadskö i god tid. Läs mer om hur du ordnar studentboende.

Natur, motion och musik

Inom gångavstånd från campus Örebro finns naturreservatet Oset-Rynningeviken där du kan jogga längs Hjälmarens stränder, träna i utegymmet eller bara fika på Naturens hus.

I Kilsbergen som ligger bara 20 km från Örebro kan du åka skidor på längden och utför, du kan bada på sommaren eller vandra. Du måste inte ha bil för att ta dig dit, bussförbindelserna är täta året runt.

Om du gillar att bada är upplevelsebadet Gustavsvik ett måste. Här finns Sveriges nyaste och häftigaste vattenrutschbanor.

Musik i olika former har en stor plats i Örebro. Årligen anordnas här musikevenemang och festivaler som Live at Heart, Metallsvenskan, Campus 48h och Sveriges största julkonsert Oh Helga Natt.

Naturens hus vid naturreservaten Oset och Rynningeviken.
Naturens hus vid naturreservaten Oset och Rynningeviken.

Stallbacken
Stallbacken, en av Örebros fina miljöer

OpenArt

OpenART är Skandinaviens största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet och pågår i Örebro under tolv veckor vartannat år. Konst från hela världen samlas under sommaren i Örebro för att tillfälligt bli en del av stadskärnan. På väntade och oväntade platser invaderar konsten stadens gator, köpcenter, kulturscener, fasader, Svartån, runt slottet och i parkerna.

Popcorn av Anton Hjärtmyr, OpenArt 2015
Popcorn av Anton Hjärtmyr, OpenArt 2015