Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Utbildningen är branschinriktad och vänder sig till dig som har stort intresse för mat och måltid, hantverk och estetik. Efter studierna kan du arbeta i arbetsledande positioner inom restaurangbranschen, som kock, köksmästare, restaurangchef eller produktutvecklare inom livsmedelsindustrin.

Om programmet

Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Programmet ges vid Restaurang- och hotellhögskolan vid campus Grythyttan och bygger på kurser där vetenskap tillämpas i det praktiska hantverket. Du kommer bl.a. få lära dig kulinariskt hantverk, molekylär gastronomi, sensorik, estetisk gestaltning och företagsekonomi. Hos oss får du utveckla ett reflekterande och vetenskapligt förhållningssätt till professionellt matlagningshantverk, samt få kunskap om dess konstnärliga och estetiska dimensioner. Utbildningen är i grunden teoretisk och kompletteras med praktiska moment för att öka din förståelse för yrkesskicklighet, kreativitet och förmåga till nytänkande.
Five Aspects Meal Model (FAMM) har tagits fram vid Restaurang- och hotellhögskolan och utgör ett helhetsperspektiv som angreppssätt på måltidsupplevelser, där aspekterna är följande: rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen. Detta angreppssätt ger dig unika förutsättningar i en kommande yrkeskarriär.
I den kulinariska och kreativa miljön på campus Grythyttan får du en fantastisk möjlighet att utveckla de kunskaper och verktyg som krävs av den moderna nationella och internationella marknaden. Förutom undervisning av forskare och lärare på Restaurang- och hotellhögskolan, gästas programmet kontinuerligt av framgångsrika branschföreträdare. I utbildningen ingår även verksamhetsförlagda studier som innebär att du får möjlighet att lära känna branschen genom praktiska studier i Sverige eller utomlands. Sist men inte minst; hos oss utvecklar du ett värdefullt kontaktnät, vilket är A och O enligt våra tidigare framgångsrika studenter!

Utbildningsplan Kulinarisk kock och måltidskreatör, 180 hp

Mer information

Hur är programmet upplagt?

Det här är utbildningen för dig som vill utveckla och utforska den kulinariska måltiden och vara med i en expansiv bransch! Restaurang- och besöksnäringen växer. Allt fler människor besöker Sverige, vilket medför ökat antal besök inom restaurang, kafé och annan måltidsrelaterad verksamhet. Programmet kulinarisk kock- och måltidskreatör öppnar dörrar för  dig att vara och verka i den gastronomiska världen. Teori blandas  med praktiska moment. Du utvecklar ditt hantverkskunnande för att påbörja din resa till att bli en professionell måltidskreatör.

På Restaurang- och hotellhögskolan utvecklas dina förmågor och sinnen inom matlagningskonsten. Campus Grythyttan är som en stor saluhall att hitta inspiration ifrån för att utveckla den vardagliga måltiden eller en avancerad festmåltid, bara din fantasi sätter gränser.

Rekommenderad studiegång

Examen

Restaurang- och hotellhögskolan tillhör Örebro universitet, vilket  innebär att din utbildning baseras på akademiska studier. Efter programmet har möjlighet att ansöka om en filosofie kandidatexamen i ämnet Måltidskunskap. För detta krävs att du läst 180 höskolepoäng varav minst 90 poäng ska vara en successiv fördjupning i ämnet måltidskunskap med ett avslutande examensarbete. programmet är karriärorienterat och du kan efter erlagd kandidatexamen studera vidare på avancerad nivå.

Plugga i Grythyttan?

Undrar du hur det är att plugga i Grythyttan på Restaurang- och hotellhögskolan? Här i Grythyttan finns en unik miljö och den s.k. "Grythytteandan". Studenterna på de olika utbildningarna lär av varandra och  skaffar sig ett fantastiskt nätverk, dels genom att lära känna varandra men också  genom nära kontakter med personal på RHS och företag inom besöksnäringen. Här blir du sedd av lärarna!

Läs mer "Frågor och svar" om studentlivet i Grythyttan

Vad blir jag?

Den moderna restaurang- och måltidsbranschen behöver välutbildade
personer i arbetsledande positioner såsom köksmästare och restaurangchef. Andra tänkbara yrken kan vara Food & Bevertage Manger, företagare inom besöksnäringen eller produktutvecklare inom livsmedelsindustrin.

Facebook

Följ Restaurang- och Hotellhögskolan, campus Grythyttan på Facebook

Restaurang- och Hotellhögskolan (RHS)

Vad händer på RHS? Vilka jobbar där? Vad gör de som tidigare har studerat på RHS (alumner)?  På RHS egen websida hittar du mer information och nyheter om evenemang, utbildning och forskning m.m.

Examen

Kandidatexamen

Karriär

Restaurang- och måltidsbranschen behöver välutbildade personer på kvalificerade positioner. Efter studierna kommer du driva gastronomi och måltider framåt inom upplevelsebranschen och livsmedelsindustrin. Programmet är karriärorienterat och du kan efter erlagd kandidatexamen studera vidare på avancerad nivå. Med vetenskaplig grund har du möjlighet att analysera branschens behov och bidra till dess utveckling.

Anmälan

Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Nivå: Grundnivå

Programmet ges: Höstterminen 2018

Studietakt: Helfart

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Antal platser: 45

Urval: B/P (%): 60/40

Behörighet: Grundläggande behörighet.


Anmälningskod: ORU-69801

Kontakt

Restaurang- och hotellhögskolan

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019-30 30 00 (växel)

E-post: This is an email address