Frågor och svar

Vad kan studievägledarna hjälpa mig med?

Till en studievägledare kan du vända dig när

  • du har frågor om kurser och program eller andra frågor om att läsa på universitet.
  • vill ha hjälp att planera dina studier
  • har problem med dina studier och behöver någon att prata med
  • vill göra uppehåll eller vill avbryta ett program eller vill tillgodoräkna kurser

Jag vet inte vad jag ska plugga!

Att studera är kul men kräver också mycket av dig. För att göra studietiden och ditt kommande yrkesliv till något bra är det viktigt att du utgår ifrån dina intressen när du söker utbildning. Det finns flera olika tester du kan göra för att hitta vilket yrke som skulle passa just för dig.

Tänk på att olika utbildningar kräver olika slags behörighet/betyg.

Grundläggande behörighet?

För att få studera på högskolan måste du ha vissa förkunskaper. De är indelade i grundläggande behörighet och särskild behörighet. Den grundläggande behörigheten krävs för all högskoleutbildning i Sverige. Om du har grundläggande behörighet beror på vilket år du gick i gymnasiet/folkhögskola/komvux. 
Har du grundläggande behörighet?

Särskild behörighet

Utöver den grundläggande behörigheten kräver de flesta utbildningar ytterligare förkunskaper. Det kallas särskild behörighet.

Att du uppfyller behörighetskraven innebär inte automatiskt att du blir antagen. Behörighetskraven ska ge dig som sökande besked om vad som krävs för att kunna påbörja en viss utbildning.
Mer information om särskild behörighet

Skillnad på att läsa ett program och att läsa fristående kurser.

Vissa av våra program kan man även läsa som fristående kurser. Om detta är en möjlighet skiljer sig från program till program, så dubbelkolla detta med studievägledare inom ditt ämnesområde.

Kan jag komma till kursstart och, ifall någon hoppat av, ta dennes plats på programmet/kursen?

Nej, endast de som är antagna är kallade till kursstart. Vi måste alltid följa reservordningen om eventuella reserver ska tas in och det är för er egen rättssäkerhets skull.Om du står som reserv och blir aktuell för en plats så kontaktas du av studievägledare.

Får jag gå på föreläsningar även om jag inte är registrerad?

Nej. Även om det eventuellt skulle finnas fysisk plats så kan du inte delta i seminarier, grupparbeten, PM-skrivningar och så vidare, när du inte är registrerad. Du kommer inte heller få betyg eller pengar från CSN. Vi måste alltid följa reservordningen om hur eventuella reserver ska tas in och det är för er egen rättssäkerhets skull.

Hur mycket tid måste jag lägga ner på studierna?

Hur många föreläsningstimmar som ges per vecka skiljer sig från program till program. En huvudregel är dock att man ska räkna med att lägga ner runt 40 studietimmar per vecka.

Att skriva tenta

På universitetet förekommer olika former av prov (tentor), som till exempel salstentor och hemtentor. För att få skriva salstenta måste man först ha anmält sig via Studentforum. Om man glömmer att anmäla sig får man vänta tills nästa gång tentan ges. Mer information om tentamina. 

Vad är skillnaden mellan att gå på gymnasiet och att studera på universitetet?

Den stora skillnaden mellan att läsa på gymnasiet och att läsa på universitetet är att du själv får ta ansvar för dina studier. Man har inga läxor så som man hade på grundskola/gymnasium, så ingen kontrollerar om du har börjat läsa till tentan eller inte. Man har heller inte lika mycket undervisning (lektioner) som i gymnasiet, utan får läsa mycket på egen hand. Hänger man med från början, börjar läsa i god tid inför tentan och tycker att ämnet är intressant så går det oftast bra. Tips på studieteknik kan du få här.

En annan skillnad mellan universitets- och gymnasiestudier är att man inte har några lov som till exempel sportlov, jullov och påsklov, när man läser på universitet. 

Kurslitteratur

Kurslitteraturen betalar du själv och den kan vara ganska dyr. Vilken litteratur som ingår i en kurs står i kursplanen. På campus finns Campusbokhandeln där du kan köpa det mesta av kurslitteraturen begagnad, men titta även på internet och jämför priser. På anslagstavlorna på campus kan du även hitta lappar från gamla studenter som vill sälja sina böcker. Kurslitteraturen finns också på universitetsbiblioteket. En del böcker kan även lånas på vanliga bibliotek.