Checklista

Nu när du ska börja studera kan det kännas som att det finns tusen saker du behöver hålla koll på. Förhoppningsvis kan den här checklistan hjälpa dig på vägen till att bli en rutinerad student här vid Örebro universitet.

Student pratar utanför Långhuset

Steg 1: Viktigt att göra innan terminsstart

För att behålla din plats måste du tacka ja till det program eller den kurs du har sökt och blivit antagen till. Detta gör du efter att du fått ditt antagningsbesked. Om du inte tackar ja inom tidsramen kommer du att förlora din plats.

Tacka ja till din plats på antagning.se

Efter att du har tackat ja till din plats på en utbildning måste du också registrera dig på den. Registreringsperioden är i regel öppen först ett par veckor innan utbildningen börjar men om du inte registrerar dig inom angiven tid så förlorar du din studieplats. 

Har du blivit antagen efter att registreringsperioden för din utbildning stängt? Då behöver du få hjälp för att bli registrerad. Kontakta den person som meddelade dig om din antagning så hjälper de dig!

Här hittar du information om när registreringsperioden är öppen för just din utbildning.


ORU-konto

När du registrerar dig så skapar du samtidigt ett ORU-konto. Som registrerad student vid Örebro universitet får du tillgång till ett ORU-konto. ORU-kontot är personligt och du använder det under hela din studietid. Det gör att du har tillgång till digitala tjänster så som Studenttjänster och Blackboard, de två plattformarna som finns på Örebro universitet.

OBS! Tänk på att du väljer en privat e-postadress och inte en via din gymnasieskola, om du har en sån. Gymnasieskolorna brukar stänga ner e-postadresser efter att du slutat skolan och då försvinner din e-post.

Läs mer om ORU-kontot

Steg 2: Förbered dig inför dina studier

När du har bestämt dig för att studera vid Örebro universitet är det dags att börja leta efter någonstans att bo. Vi har sammanfattat vart du kan vända dig om du har svårt att hitta ett studentboende. Förutom kontaktuppgifter till olika hyresvärdar berättar vi också om hur akutboendet fungerar och vad som krävs av dig för att kunna ta del av Öbos bostadsgaranti.

Läs mer om hur du hittar ett boende i Örebro och vid Campus Grythyttan

Studenttjänster

I Studenttjänster hittar du information som rör din utbildning och studiesituation. När du har registrerat dig på din utbildning kan du bland annat se ditt schema, din kursplan med litteraturlista, dina studieresultat, anmäla dig till tentamen och skriva ut intyg i Studenttjänster. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Logga in i Studenttjänster


Bb Learn (före detta blackboard)

Innan du har din första föreläsning kan det vara bra att du bekantar dig med Bb Learn. Bb Learn är universitetets lärplattform där din institution och dina lärare publicerar kursmaterial och kursinformation. Det finns även möjlighet för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Till Bb Learn

I studieguiden hittar du information som är viktig att känna till oavsett vilken kurs eller vilket program du går.

Till din studieguide

Schemat för din kurs ska vara klart och publicerat senast fyra veckor innan kursstart. Du kan söka efter ditt schema i Kronox genom att skriva exempelvis programmets namn, kursens namn eller anmälningskoden i sökfältet. Observera att ditt schema kan förändras under kursens gång, exempelvis vid salsbyte eller inställda föreläsningar. Därför är det bra om du håller dig uppdaterad på schemat med jämna mellanrum.

Sök efter ditt schema.

Läs mer om scheman.

Om du ska studera ett program

Ditt program är uppdelat i flera kurser. Varje kurs har en egen kursplan med en lista över kurslitteratur för just den kursen. Det första du måste göra är att ta reda på vilken kurs du ska läsa kommande termin. Du kan se vilken ordning kurserna läses i din utbildningsplan. Utbildningsplanen hittar du genom att söka efter ditt program på Örebro universitets hemsida. 

Hitta ditt programs utbildningsplan

Nu när du vet vad kursen du ska läsa kommande termin heter så behöver du söka efter kursplanen för den här kursen. Längst ner i kursplanen ser du nämligen vilken kurslitteratur du behöver införskaffa. Du hittar din kursplan på Studenttjänster när du har registrerat dig eller så kan du söka efter din kursplan på länken under nästa rubrik.


Om du ska studera en fristående kurs

Varje kurs har en kursplan som bestämmer vad kursen ska innehålla, hur den ska examineras och vilken kurslitteratur som behövs. Du som ska läsa en fristående kurs kan söka efter kursplanen genom länken nedan. Du hittar kurslitteraturen längst ner i kursplanen. 

Sök efter din kursplan


Var hittar jag kurslitteratur?

Det finns flera olika sätt att få tag på kurslitteratur. Det vanligaste är att köpa kurslitteratur via olika hemsidor, exempelvis Adlibris eller Bokus, låna böckerna från Örebro universitetsbibliotek eller köpa begagnad litteratur från exempelvis Campusbokhandelns butik på Campus Örebro. I Facebookgruppen Dom kallar oss studenter så kan du se annonser från studenter som säljer sin kurslitteratur och du kan även lägga upp egna annonser.

Örebro universitetsbibliotek

Campusbokhandeln Örebro


Inläst kurslitteratur för dig med läsnedsättning.

Om du har en läsnedsättning på grund av en funktionsnedsättning som gör att du behöver tillgång till talböcker via Legimus behöver du kontakta This is an email address i god tid innan kursstart.

Observera att det kan ta upp till 12 veckor att få en bok inläst om den behöver beställas. 

Vill du förbereda dig kring studieteknik?


Att vara nystudent och påbörja sina studier på universitetsnivå kan vara en utmaning. Det kan ta en tid att komma in i ett flow. Att finna sin studieteknik och förstå hur du ska planera upp din tid som student kan också vara en utmaning. På Örebro universitet erbjuder vi tips, stöttning och råd hur du som student kan tänka kring studieteknik.

Ta reda på tips och råd redan idag här!

Om du har frågor om studier och studentlivet i Örebro kan du gå med i Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter". Det är ett nätverk för studenter och blivande studenter vid Örebro universitet. Du kan ställa frågor om exempelvis boende, bästa cykelvägen till campus, om någon har kurslitteratur att sälja eller kanske vill du efterlysa kommande klasskamrater?

Det är dessutom vanligt att universitetet delar med sig av information om exempelvis öppna föreläsningar, aktiviteter eller nyheter som berör dig som student. Samma information hittar du självklart också på vår hemsida.

Gå med i "Dom kallar oss studenter"

Läs mer om Örebro universitets sociala medier

Som student på Örebro universitet får du tillgång till gratis wifi som heter eduroam. eduroam kan du även nå vid andra lärosäten, järnvägsstationer, flygplatser med mera.

Mer information om hur du ansluter till Wifi

Steg 3: Att vara student vid Örebro universitet

Örebrogåvan är ett presentkort laddat med 600 kronor från Örebro kommun - till dig som är nyinflyttad student, medlem i Örebro studentkår och har folkbokfört dig i Örebro. Du kan använda presentkortet i 150 affärer och verksamheter i Örebro. Du kan handla kläder, mat, betala på caféer, restauranger, frisersalonger och mycket mer. Du kan också använda Örebrogåvan för att köpa busskort, konsert- och teaterbiljetter. När du folkbokfört dig i Örebro kan du hämta ditt presentkort på Örebro studentkårs kansli på Campus Örebro.

Läs mer om hur du folkbokför dig

Örebro universitet är större än vad du kanske tror och det finns en hel del olika byggnader som du kommer besöka under dina kommande studier här. Universitetet är uppdelat på 3 olika campus. 

  • Campus Örebro är det största campus och ligger i Örebro.
  • Campus USÖ ligger vid Universitetssjukhuset. Här studerar läkarstudenterna.
  • Campus Grythyttan ligger drygt en timme ifrån Örebro och här befinner sig studenter som studerar vid Restaurang- och hotellhögskolan.

Läs mer om våra olika campus.


MazeMap

Örebro universitets campus är stort och det kan hända att du har föreläsningar eller seminarium i olika byggnader. Till din hjälp har du appen MazeMap. 

MazeMap är en interaktiv karta där du kan fylla i vilken sal du ska till, se den snabbaste vägen dit och hur lång tid det tar att gå. Appen är gratis och hjälper dig som ny på campus att hitta till rätt klassrum eller hörsal. MazeMap-appen laddas enkelt ner till din mobil från App Store om du har Iphone eller från Google Play om du har Android.

Läs mer om MazeMap och se en interaktiv karta

Som student kommer du automatiskt att bli erbjuden ett Mecenatkort. Mecenatkortet ger dig som student tillgång till rabatter på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet. 

Du hittar ditt mecenatkort genom att ladda ner Mecenats app och logga in. Om du istället vill ha ditt mecenatkort hemskickat så ansöker du själv om det hos Mecenat.

Glada faddrar tillsammans.

Utöver dina studier kan du vara del och engagera dig inom din kårsektion. Här får du möjligheten till att skapa ett bredare socialt studieliv. En möjlighet att träffa nya vänner för livet och få delta på roliga aktiviteter som din kårsektion anordnar.

En kårsektion är framtagen av ett par program/kurser som ingår inom samma institution, detta för att skapa och ge ett sammanhang. Samtliga kårsektioner går under samma organisation, Örebro studentkår.
Du kan läsa mer om Örebro studentkår här.


Hitta din kårsektion

Det kan vara svårt att veta vilken kårsektion du tillhör. Här kan du få reda på exakt vilka kurser och program som ingår inom vilken kårsektion.


Medlemskap

För att få vara en del av din kårsektion samt ta del av dem aktiviteter och event som arrangeras behöver du vara medlem hos Örebro studentkår. 
Det kostar:

  • 200kr per termin
  • 250kr för två terminer

Läs mer eller fixa ditt medlemskap här.

Hur får jag mitt universitetskort?

Du kan hämta ditt universitetskort på ditt campus bibliotek oavsett vilket campus du studerar vid. Studerar du på Campus Örebro kan du också besöka Infocenter eller IT-service i Långhuset för att hämta ditt kort.

Du som studerar på distans eller befinner dig i en riskgrupp, och därför inte har möjlighet att hämta ett kort, kan istället beställa ditt universitetskort här!


Hur aktiverar jag mitt universitetskort?

För att kunna aktivera ditt kort måste du vara registrerad på en kurs innevarande termin. Aktivering av kortet gör du sedan enkelt själv i Studenttjänster.


Varför ska jag ha ett universitetskort?

Du behöver ett universitetskort för att få tillträde till universitetets lokaler när entréerna är låsta, låna böcker vid universitetsbiblioteket eller för att låna utrustning vid IT-service. Detta kort använder du även för att få tillträde till respektive institutions datorsalar och labbsalar.

Lär mer om universitetskortet

Steg 4: Lär känna andra studenter

  Varje terminsstart anordnar Örebro universitet och Örebro studentkår en tre veckor lång introduktion för dig som är ny student. Introduktionen är fylld av både praktiska, akademiska och sociala aktiviteter.

Introduktionen som anordnas av Örebro universitet är gratis medan din kårsektions introduktion kräver en medlemsavgift. 

Läs mer om Örebro universitets introduktion

Läs mer om din kårsektions introduktion

Som studentambassadör är du Örebro universitets ansikte utåt. Du representerar universitetet i stort, men även just din utbildning. Du delar med dig av erfarenheter från studier, studentliv och din väg till Örebro universitet.

Intresserad? Läs mer här!

                       

Att studera på Örebro universitet ger dig inte enbart en utbildning och högskolepoäng. Det finns mycket mer du kan göra, allt hänger på ditt engagemang och initiativtagande. Örebro universitet tillsammans med Örebro studentkår och staden Örebro har mycket att erbjuda utöver dina studier. Ett smakprov på saker som går att hitta på:

  • Engagera dig inom din kårsektion
  • Delta på studiesocial aktiviteter som din kårsektion anordnar (du behöver vara medlem i Örebro studentkår för att delta)
  • Prison Island
  • Bowla
  • Ta en drink med ett härligt kompisgäng på en av våra många fantastiska restauranger/barer
  • Engagera din inom studentföreningar

Vill du veta mer om hur ett studentliv kan se ut? Se nedan:
Här kan du ta del av information och få en bild kring hur det kan se ut att studera vid Örebro universitet.

Tjej med ryggsäck blickar ut över bergen.

Är du intresserad av att resa till andra länder?

Örebro universitet ger dig som student en möjlighet att genomföra dina studier under en viss tid utomlands. Ta del av mer information här.

Som student kan du vara en del av Örebro studentkår. Örebro studentkåren arbetar för att göra din tid som student till så bra som möjligt. För att kunna genomföra det har Örebro studentkår en del samarbetsföreningar som dem arbetar väldigt nära med.

Läs mer på Örebro studentkårs webbplats.