Checklista

1. Tacka ja till din plats

Du måste tacka ja till det program eller den kurs du har sökt och är antagen till. Detta gör du efter att du fått det första antagningsbeskedet. Om du inte tackar ja inom tidsramen kommer du att förlora din plats. 

Tacka ja till din plats på antagning.se

2. Registrera dig på din utbildning och skapa ditt ORU-konto

Efter att du tackat ja till din plats måste du, inom angiven tid, registrera dig för att behålla din plats på din utbildning. 

Till registeringssidan

I samband med att du registrerar dig som student vid Örebro universitet så skapar du ett ORU-konto. ORU-kontot är personligt och du använder det under hela din studietid. Det gör att du har tillgång till både Studentforum och Blackboard.

Läs mer om ORU-kontot

3. Logga in i Studentforum

I Studentforum hittar du information som rör din utbildning och studiesituation. När du har registrerat dig på din utbildning kan du bland annat se ditt schema, din kursplan med litteraturlista, dina studieresultat, anmäla dig till tentamen och skriva ut intyg i Studentforum. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Logga in i Studentforum

4. Se över ditt schema

Schemat för din kurs ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart. Du kan söka efter ditt schema i Kronox genom att skriva exempelvis programmets namn, kursens namn eller anmälningskoden i sökfältet. Observera att ditt schema kan förändras under kursens gång vid exempelvis salsbyte eller inställda föreläsningar. Därför är det bra om du håller dig uppdaterad på schemat med jämna mellanrum.

Sök efter ditt schema

Läs mer om scheman och den nya schemaappen

5. Leta efter kurslitteratur

Varje kurs har en egen kursplan med en lista över obligatorisk litteratur. Din kursplan hittar du på Studentforum när du har registrerat dig. Du som är antagen till ett program kommer att läsa flera kurser under din studietid.

Det finns flera sätt att få tag på kurslitteratur. Du kan köpa kurslitteratur via olika hemsidor, låna  från Örebro universitetsbibliotek eller köpa begagnad litteratur från exempelvis Campusbokhandelns butik på Campus Örebro.

Sök efter din kursplan

Örebro universitetsbibliotek

Campusbokhandeln Örebro

6. Hitta någonstans att bo

När du har bestämt dig för studera vid Örebro universitet är det dags att börja leta efter någonstans att bo. Vi har sammanfattat vart du kan vända dig om du har svårt att hitta ett studentboende. Förutom kontaktuppgifter till olika hyresvärdar berättar vi också om hur akutboendet fungerar och vad som krävs av dig för att kunna ta del av ÖBOs bostadsgaranti.

Läs mer om hur du hittar ett boende i Örebro

7. Gå med i Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter"

Om du har frågor om studier och studentlivet i Örebro kan du gå med i Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter". Det är ett nätverk för studenter och blivande studenter vid Örebro universitet. Du kan ställa frågor om exempelvis boende, bästa cykelvägen till campus, om någon har kurslitteratur att sälja eller kanske vill du efterlysa kommande klasskamrater?

Det är dessutom vanligt att universitetet delar med sig av information om exempelvis öppna föreläsningar, aktiviteter eller nyheter som berör dig som student. Samma information hittar du självklart också på vår hemsida.

Gå med i "Dom kallar oss studenter"

Läs mer om våra sociala medier

8. Logga in i Blackboard

Innan du har din första föreläsning kan det vara bra att du bekantar dig med Blackboard. Blackboard är universitetets lärplattform där din institution och dina lärare publicerar kursmaterial och kursinformation. Det finns även möjlighet för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in med ditt ORU-konto.

Till Blackboard

9. Få tillgång till gratis Wifi

Som student på Örebro universitet får du tillgång till gratis wifi som heter eduroam. eduroam kan du även nå vid andra lärosäten, järnvägsstationer, flygplatser med mera.

Mer information om hur du ansluter till Wifi

10. Välkomstdagen - första dagen på din utbildning

Terminen startar med en välkomstdag för att du som ny student ska få en riktigt bra start här hos oss på Örebro universitet. Du kommer att få information kopplad till din utbildning och en guidad rundtur på campusområdet. Välkomstdagen är dessutom startskottet för Örebro universitets och Örebro studentkårs introduktionsprogram som pågår de första tre veckorna på introduktionen.

Välkomstdagen är till för alla nya studenter men den är inte obligatorisk.

Mer information om introduktionen

11. Folkbokför dig i Örebro för att få Örebrogåvan!

Örebrogåvan är ett presentkort laddat med 1000 kronor från Örebro kommun - till dig som är nyinflyttad student, medlem i studentkåren och har folkbokfört dig i Örebro. Du kan använda presentkortet i 150 affärer och verksamheter i Örebro. Du kan handla kläder, mat, betala på caféer, restauranger, frisersalonger och mycket mer. Du kan också använda Örebrogåvan för att köpa busskort, konsert- och teaterbiljetter. När du folkbokfört dig i Örebro kan du hämta ditt presentkort på Örebro studentkårs kansli på Campus Örebro.

Läs mer om hur du folkbokför dig

12. Få ditt mecenatkort

Mecenatkortet ger dig som student tillgång till studentrabatt på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet.

Ditt mecenatkort kommer att skickas hem till dig när du registrerat dig på din kurs.