Vi stör en sport manager

Gabriel Åbom

Redan som liten knattespelare i Hedesunda utanför Gävle drömde Gabriel Åbom om en framtid inom fotbollen. Då ville han som så många andra bli fotbollsproffs. Men när han som femtonåring deltog i den stora fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg byttes proffsdrömmen ut mot att få samordna just Gothia Cup.

Fotbollen har alltid varit Gabriels största passion och han har, så länge han kan minnas, velat vara en del av fotbollens värld. När han hittade en utbildning på Örebro universitet som verkade passa Gabriels framtida mål och då flera av hans vänner redan bodde och studerade i Örebro var valet lätt. Han flyttade från Gävle till Örebro. 

Bred utbildning med stark profil

Den utbildning som passade Gabriel var Management in Sport and Recreation. En bred utbildning med en kombination av ämnena idrott, företagsekonomi, medie- och kommunikationsvetenskap och rättsvetenskap -  som bland annat tar sikte på den växande idrottssektorn. Gabriel gillar att studenten själv bestämmer vad som ska ingå i examen. En universitetsutbildning i sig är en bas för att kunna söka intressanta jobb, men för att en arbetsgivare ska välja just dig så krävs det mer. Framförallt att du visat upp vem du är via praktikplatser och olika arbeten.

 – Att visa framfötterna på olika arbetsplatser under tiden du studerar är ett bra sätt att senare kunna bli aktuell för ett arbete, tipsar Gabriel.

Smart att vara hjälpsam

Gabriels plan har varit att hela tiden vara aktiv inom den lokala fotbollen. Han har även gått utbildningar, fått praktik och hjälpt till med cuper inom ÖSK Ungdoms organisation. Att ständigt visa framfötterna har tagit Gabriel in i fotbollens finrum.

– Det är på grund av mina insatser hos ÖSK Ungdom som jag fick erbjudandet att bli evenemangsansvarig hos ÖSK Elitfotboll för snart tre år sedan, slår Gabriel fast. Hans spännande utbildning med helt rätt ämnen var en förutsättning för att överhuvudtaget bli aktuell för jobbet.

Som evenemangsansvarig har Gabriel ansvar för massor av människor och styr hela evenemanget kring en allsvensk match på Behrn Arena i Örebro.

Det handlar om allt från att se till att matchen överhuvudtaget blir av till att sälja matchbiljetter, souvenirer samt hålla de olika kioskverksamheterna igång. Förutom evenemangen arbetar Gabriel för fullt med att driva årskortsförsäljningen till ÖSK:s hemmamatcher.

– Jag tycker allt mer om att driva och leda processer. Och att i det se människor växa, funderar Gabriel

Och drömmen att ansvara för Gothia Cup finns fortfarande kvar.

–Att få leda Gothia Cup i Göteborg, som ju är en av världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar, skulle kanske få mig att åka västerut, skrattar Gabriel. Men med tanke på hur bra han verkar trivas i sin roll här i Örebro, tror jag att han kommer bli kvar.