Vi stör en ingenjör

– Mitt jobb har gett mig möjligheten att resa över hela världen, upptäcka nya kulturer och att ständigt utvecklas - jag har antagit en ny utmaning vart tredje år. Det blir aldrig tråkigt, säger Andreas Nordbrandt, VD för Atlas Copco Rock Drills, när vi fångar honom mer eller mindre i farten.

Läs fler artiklar i vår serie Vi stör på jobbet

– Jag utbildade mig till civilingenjör för att jag var tekniskt intresserad men nu skulle jag säga att det är problemlösning och ledarskap - att jobba med människor och se dem utvecklas - som är mina drivkrafter.

Han förväntar sig att en civilingenjör inte bara har en solid bas i och med sin utbildning utan är en kreativ person med många idéer. På Atlas Copco har ledningen tagit fasta på det och tagit fram ett poängsystem för goda idéer – poängen ger bonuspengar eller till och med priser.

– Vi anordnar en egen nobelfest, en gala med priser. De bästa idéerna lyfts fram och prisas - det kan handla om allt från hur vi kan förbättra vårt dagliga arbete till nya uppfinningar. Vi vill uppmuntra medarbetare att vara innovativa och belöna kreativitet.

Flyttade till Australien

Andreas Nordbrandt har arbetat hos Atlas Copco i 20 år och han har stannat kvar eftersom företaget hela tiden gett honom nya möjligheter.

– Hos oss tillåts eller till och med förväntas medarbetare ta ansvar för sin utveckling. Jag har bytt till något nytt vart tredje år. Jag flyttade till exempel till Australien och fick inte bara utvecklas på jobbet utan vara med om ett äventyr tillsammans med familjen.

Andreas Nordbrandt betonar att det finns många möjligheter för civilingenjörer. De kan välja att bli specialister inom ett visst område eller arbeta bredare med mer generella frågor. Men det gemensamma är att de har uppgiften att förändra, förbättra och driva utvecklingen framåt.

Språngbräda för att göra bra saker

– Vi måste samarbeta med skolorna för att barn och ungdomar ska få en annan bild av vad det innebär att vara civilingenjör. Jag önskar till exempel att fler kvinnor såg teknik som en språngbräda för att göra bra saker.

Atlas Copco har ett nära samarbete med Örebro universitet och ser fram emot att arbeta med civilingenjörsstudenter redan under utbildningen.

– Vi hoppas att de gör examensarbeten hos oss och givetvis att de ser oss som ett alternativ när de är färdigutbildade civilingenjörer, avslutar Andreas Nordbrandt. Han måste vidare - närings- och innovationsministern Mikael Damberg är på besök på Atlas Copco.

Text: Linda Harradine
Foto: Atlas Copco