Vi stör en Key Account Manager

Rabie Hadad framför en tavla med verktyg och maskiner.

Ingenjörsutbildningens bredd har gett Rabie Hadad möjlighet att ha olika jobb och uppgifter, både i Sverige och internationellt. Variationen och att få jobba i team mot ett mål är det bästa med jobbet.

Läs mer om utbildningen till Högskoleingenjör, Maskinteknik

Efter att ha läst maskinteknik vid Örebro universitet började Rabie Hadad som konstruktör inom Sandvikkoncernen. Det var 2007 och sedan dess har han jobbat på olika arbetsplatser.

– Jag har varit konstruktör, projektledare, jobbat med sälj- och marknadsfrågor, med utveckling och logistik. Som ingenjör kan du jobba med allt. Jag gillar att man hela tiden möter nya utmaningar. Det blir aldrig rutin eller tråkigt på något sätt, säger Rabie Hadad.

Efter några års arbete i Sverige fick han chans att bli utvecklingsingenjör inom Sandvik. Det innebar utlandsjobb i Kanada, där han var med och byggde upp en fabrik. Han har också varit säljansvarig för den europeiska och asiatiska marknaden när han jobbade på Alstom Power, nuvarande General Electric (GE).

Bryggan mellan företag och kund

I dag är han Key Account Manager på Trelleborg Industrial Products AB i Örebro. Det innebär att han är ansvarig för några av företagets större kunder.

– Jag är bryggan mellan vårt företag och kunden. Jag representerar kunden och lyfter dess frågor internt, samtidigt som jag representerar Trelleborgs intressen externt.

– Konkret kan jobbet handla om att en kund vill utveckla en förpackningsmaskin. Då hjälper jag dem ta fram de produkter som krävs, lägger upp projekt och är delaktig i utvecklingen. Känslan av att arbeta i ett bra team med god gemenskap är oslagbar. Just nu har jag en position där jag har möjlighet att påverka och driva igenom frågor som leder till affärer, något som också ger en positiv känsla.

Rabie Hadad tycker utbildningen på Örebro universitet var bra. Den var bred och genom att läsa lite av varje fick han en allmänbildning som han sedan haft nytta av. Rabie minns duktiga professorer och ett trevligt studentliv.

– Utbildningen gav en bra grund att stå på. Vi lärde oss kritiskt tänkande, att prestera under press och samarbeta i grupp. Den är känd av arbetsgivare ute i landet men även erkänd som en bra inriktning internationellt.

– Ofta säger man att det är utmanande och ibland tungt att läsa till ingenjör. Jag menar att det är så arbetslivet ser ut och det som gör det roligt. Mitt tips är att jobba hårt under studierna och försöka lära sig så mycket som möjligt. Det har man nytta av i arbetslivet, där det ofta handlar om att lösa problem. Pressen under utbildningen gör att man lär sig klarar högre nivåer än man kanske tror sig om.

– Största utmaningen i jobbet är att hålla uppe drivet och inte ge upp, utan att ständigt vara fokuserad på målet.

Text och bild: Cathrine Gustavsson