Vi stör en kommunikations- och HR-chef

Eva Jonsborg läste medie- och kommunikationsvetenskap på Örebro universitet och drömde om att jobba på en reklambyrå med modevarumärken. Istället hamnade hon i fastighetsbranschen där hon fått chansen att bygga upp arbetet kring både kommunikations- och personalfrågor på sin arbetsplats.

Läs mer om medier, kommunikation och PR

Läs mer om personalvetarprogrammet

Läs fler artiklar i vår serie
Vi stör på jobbet

– Det bästa med mitt jobb är variationen. Att jag får göra många olika saker och vara med och påverka hur företaget utvecklas säger Eva Jonsborg som är kommunikations- och HR-chef på Fastighetsägarna MittNord.

När Eva började arbeta som kommunikatör på Fastighetsägarna MittNord var hennes tjänst nyinrättad och hon fick ta tag i all kommunikationsverksamhet.

– Jag jobbade på alla plan med att försöka lyfta kommunikationsfrågorna. Allt från att skapa nytt informationsmaterial till budskapsstrategier. Det var ett väldigt tacksamt arbete eftersom ingen hade jobbat med det förut på det viset.

Fastighetsägarna är en medlems- och branschorganisation för hyresvärdar och bostadsrättsföreningar, som driver frågor som utvecklar bostads- och fastighetsmarknaden.

– Jobbet är väldigt varierande eftersom vi arbetar med marknadskommunikation, politisk kommunikation och nyhetsförmedling. Internkommunikation är också viktigt då vi har kontor på tretton olika orter i Mellansverige och Norrland.

Internkommunikation ledde till HR-arbete

Genom interkommunikationen insåg Eva att HR-processerna också behövde utvecklas på arbetsplatsen. När det beslutades att en HR-funktion skulle inrättas visade Eva intresse och sedan dess är hennes titel kommunikations- och HR-chef.

– Eftersom jag inte var utbildad inom HR-området har jag sakta men säkert byggt upp min kompetens genom att gå kurser, men även genom att helt enkelt försöka lösa problemen när de ligger framför mig.

Idag tar HR-frågorna upp en stor del av hennes arbetstid. Hon är ansvarig när ny personal ska rekryteras, hanterar personalärenden och arbetar med avtal, policys och föreskrifter.

– Jobbet blir aldrig färdigt. Det finns hela tiden något som måste utvecklas och revideras. Det är roligt, jag som person gillar nya utmaningar.

Nytt jobb väntar

Nya utmaningar är precis vad som väntar för Eva Jonsborg. Efter sommaren börjar hon ett nytt jobb, som verksamhetschef på ett servicebolag som ska erbjuda stödprocesser inom kommunikation, HR och ekonomi, i en plåtslagerikoncern. Och även nu är det en nyinrättad tjänst, på ett nybildat företag.

– Jag ska bygga upp processerna. Det kommer bli utvecklande för mig, för det nya jobbet ställer krav på en bredare kompetens. Det blir jättespännande.

Evas råd till dem som funderar på att börja studera är att följa sitt intresse men också tänka på vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

 – För att trivas på jobbet är det viktigaste att ha du har en utmaning som matchar din personlighet. Branschen är egentligen inte jätteviktig utan det gäller att hamna på rätt arbetsplats, med rätt arbetsuppgifter och med bra kollegor.

Text: Cecilia Estarp
Foto: Dan Lindberg