Vi stör en konsultchef

Johanna Hedin intervjuar Evelina Lindström

Johanna Hedin intervjuar Evelina Lindström

Blandningen mellan kreativ och intellektuell utmaning förde Johanna Hedin till ingenjörsutbildningen i Maskinteknik. I dag är hon konsultchef och gillar sitt jobb.

Läs mer om utbildningen till Högskoleingenjör, Maskinteknik

 

– Jag ser tillbaka på åren i Örebro som de bästa hittills i mitt liv. Det var bra sammanhållning i de klasser som läste ihop. Många kom inflyttade utifrån och hade sökt sig till just denna utbildning. Nu har jag många bra kompisar från hela Sverige som jag fick under studietiden, säger Johanna Hedin.

Hon läste till högskoleingenjör i maskinteknik med designinriktning, och gillade utbildningen som hon menar hade ett bra kursupplägg där kreativitet och klurighet behövdes.

– Örebro som stad tilltalade mig, med ett bra studentliv. Det märktes verkligen att universitetet och kommunen satsade på studenterna och var måna om att vi skulle ha en bra tid och gärna stanna kvar, säger Johanna.

Hon blev också kvar ett år efter studierna, och jobbade då som förtroendevald vice ordförande i studentkåren. Sedan fick hon konsultjobb som projektledare på Scania och flyttade tillbaka till Stockholm.

– Om jag inte haft ingenjörsutbildningen i botten då hade jag inte förstått vad folk sa. Utbildningen gav mig en väldigt bra förståelse för konstruktionsprocess och design, kvalité och artikelkostnader. Jag lärde mig förstå vilka utmaningar produktion innebär, varför olika moment tar tid och hur det är kopplat till deadline. Men även när jag jobbade inom studentkåren hade jag nytta av att kunna planera, analysera nuläget och se nästa steg i processen.

Rätt konsult på rätt jobb

I dag är hon konsultchef på Alten Sverige AB i Stockholm, med ansvar för 25 ingenjörer. Kunderna utgörs av många stora teknikföretag och de ingenjörer Johanna har i sin grupp arbetar främst med konstruktion, provning och projektledning.

– Mitt jobb är att träffa kunder, se vilka behov de har och hur vi kan samarbeta. Sedan är det min uppgift att hitta och tillsätta rätt konsult på rätt jobb. Jag intervjuar hela tiden personer som skulle kunna bli intressanta för ett jobb hos oss. Det saknas personer med rätt utbildning, säger Johanna Hedin, som samarbetar med universitet för att hitta rätt personer redan under deras utbildning.

Det bästa med jobbet tycker Johanna är att få träffa många inspirerande människor och lära sig om ny teknik.

– Den största utmaningen är att få tiden att räcka till. Jag trivs med jobbet och vill fortsätta med det jag gör.

– Nidbilden av en ingenjör är att det är en fyrkantig, tyst person. Jag anser att det snarare är ett väldigt socialt yrke. Det ger dig möjlighet att utmana både ditt intellekt och din kreativitet. Vi söker personer som är analytiska, tekniskt smarta med hög social kompetens.

Johanna Hedins bästa tips till den som funderar på att läsa till ingenjör är att engagera sig och tidigt skapa ett kontaktnät. Om man vill jobba vid sidan av studierna tycker hon att man ska söka sig till arbetsplatser som ligger i linje med utbildningen, allt för att få erfarenheter som matchar framtida jobb som ingenjör.

Text: Cathrine Gustavsson
Foto: Erik Andrén och Saralie Bognandi