Vi stör en måltidsekolog

Sanna Åsblom Sköld

– Jag ville arbeta med mat, helst som kock. Men det fanns bara utbildningar med stort kött-fokus. Men så hittade jag utbildningen till måltidsekolog, som handlar mycket om miljö och framtidens mat. Nu har jag min egen foodtruck i Norrköping, helt vegetarisk och Kravcertifierad.

Sanna Åsblom Sköld tycker att utbildningen, som till hälften består av miljövetenskap i Örebro och till andra halvan av måltidskunskap och värdskap i Grythyttan, gav henne en helhetsbild av allt om mat ”från jord till bord”, med till exempel såväl för- som nackdelar med ekologisk odling.

 – Vi fick lära oss ett kritiskt förhållningssätt, att allt inte är enbart bra eller enbart dåligt, säger hon. Utbildningen gick att anpassa till henne som vegan; när de andra till exempel filéade fisk fick hon stycka en kronärtskocka.

 Hennes studiekamrater har fått arbeten av vitt skilda slag, som bagare, livsmedelsinspektör och skapare av kurs i urban matproduktion för att nämna några. Sanna skaffade sig sitt arbete på egen hand genom att starta Trottoarbaren Foodtruck & Restaurang.

 – Jag hittade en nisch för Kravcertifierade grönsaker och bra mat.  Vi serverar luncher, men har också catering och säljer kassar med färdiga måltider. Det går också att boka foodtrucken till event.

 Hon har en anställd och hoppas kunna anställa fler i framtiden.

– Under det första året har det här med fritid och lediga helger fallit bort, men det håller ju inte i längden. I framtiden hoppas jag att våra måltidskassar ska växa, det ger en jämnare beläggning och det blir lättare att beställa rätta mängder råvaror.