Vi stör en matematiker

Angelica Ruth gillar att räkna och är intresserad av klimat- och energifrågor. Genom att kombinera sina intressen har hon skaffat sig rätt förutsättningar för att uppfylla sin önskan om att göra världen till en bättre plats.

Läs mer om matematikerprogrammet

Angelica har läst matematikerprogrammet vid Örebro universitet och en utbildning i miljöteknik. Hon var som klippt och skuren för tjänsten som handläggare inom vindkraftfrågor på Energimyndigheten i Eskilstuna. Redan innan hon var klar med studierna på matematikerprogrammet blev hon anställd och började jobba parallellt med att utbildningen avslutades.

 – Det bästa med mitt jobb är att jag förhoppningsvis hjälper till att rädda världen. Bort från fossilt bränsle till något mer hållbart. Målet är att göra skillnad för framtiden, men vi måste ha tålamod eftersom det tar tid.

Forskning inom energiområdet

Energimyndigheten delar varje år ut cirka 1,3 miljarder i statliga medel till forskning inom energiområdet. Som handläggare på avdelningen för forskning och innovation är det Angelicas jobb att bedöma ansökningar inom förnybar energi, som vind-, sol-, vatten- och havsenergi.

– Ansökningarna och rapporterna jag granskar är ofta matematiskt tunga och innehåller tekniska beskrivningar och då har jag verkligen nytta av matematiken eftersom det är språket för att förstå även teknik och fysik.

Jobbet är varierande, att bedöma ansökningar och läsa forskningsrapporter är en del. Andra dagar är det möten med EU-kommissionen i Bryssel, där Angelica är den svenska representanten för två EU-program. Det blir också en del resor till universitet och företag runt om i Sverige.

– Den här veckan har jag varit med och arrangerat en havsenergikonferens i Smögen med de mest prominenta svenska forskarna och med deltagare från såväl USA, Europa och Asien.

Nischa sig

Angelicas tips till dem som funderar på att läsa matematikerprogrammet är att det är bra att ha en ungefärlig bild av vad man vill använda matematiken till.

– Matematik är användbart inom vitt skilda områden, men det är få arbetsannonser som söker matematiker. Därför gäller det att nischa sig och gärna hitta en kombination med ett annat ämne. Jobben finns inom olika branscher. Någon jobbar med dataspelsutveckling, en annan med att ta fram algoritmer för lyckad matchning på dejtingsajter eller med matematiska uträkningar för hur IKEA ska öka sin försäljning avslutar Angelica.

Text: Cecilia Estarp
Foto: Privat