Vi stör en sommelier

Närbild på Arvid Rosengren som provar vin.

Plugga hårt. Prova mycket. Hoppa på roliga projekt. Tipsen kommer från världens bästa sommelier Arvid Rosengren, som efter studier i Grythyttan nu jobbar på Manhattan.

Läs mer om utbildningen till Sommelier och måltidskreatör

Förra våren tog Arvid Rosengren hem titeln som världens bästa sommelier i tävlingen Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde, med 60 deltagare. Det var andra gången någonsin som titeln gick till en svensk och fick stort genomslag över hela världen. Arvid Rosengren är också sedan 2013 regerande Europamästare.

– Det var när jag jobbade på Systembolaget ihop med en tidigare student från Grythyttan, som tankar om att studera blev allvar. Han övertalade mig att läsa till sommelier om jag verkligen ville ge mig in seriöst i vinvärlden, säger Arvid Rosengren.

Utbildningen gav en bra bas

Arvid Rosengren sökte in på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, och det är inget han ångrar. Han tycker att utbildningen gav honom en bra bas att utgå. Samtidigt anser han att det sedan behövs minst två-tre års arbetslivserfarenhet innan man borde få kalla sig sommelier.

– Jag brukar rekommendera alla studenter att plugga hårt men också hoppa på de projekt och extrajobb som naturligt dyker upp i Grythyttan. Det gör att man bygger upp sina erfarenheter. Varför inte ordna egna vinprovningar på olika teman, för att få prova mycket och brett?

– Det är viktigt att inte ha några förutfattade meningar. Smaken kommer att förändras, så var ödmjuk. Enligt mig tar det många år innan man ens får koll på sin egen smak.

Arvid Rosengren, i dag 32 år, beskriver tiden på Campus Grythyttan som en fantastisk möjlighet att få djupdyka och få en massa kunskap och vetande. Sedan han slutade sin utbildning sommaren 2008 har han jobbat i Stockholm, London och Köpenhamn. Nu arbetar han på restaurangen Charlie Bird i Soho, i New York, samt driver en konsultfirma inom vin ihop med några kollegor.

– Det är lite galet att tänka på det nu, när jag bor på Manhattan, att jag spenderade ett par år i lilla Grythyttan.

Balansera liv mot jobb

Under en period arbetade han som Wine Director för en grupp restauranger. Det innebar att han fick lära sig om förhandlingar, ledarskap och organisation. Jobbet på Charlie Bird innebär kontorsarbete och konsultverksamhet på förmiddagarna, samt möten, vinprovningar och förberedelser av kvällens servering på eftermiddagarna.

– Från 16.30 är det full rulle. Det är den bästa och mest meditativa delen av dagen. Den största utmaningen i jobbet är att balansera liv mot jobb. Det kan lätt bli lite för mycket av det senare, säger Arvid Rosengren, som sätter högt värde på kontakten med besökarna.

– Det bästa med jobbet är den direkta feedbacken, när man kunnat ge någon en upplevelse. Det är inte på många jobb man kan ha det så – oftast ser man ju inte slutkunden alls.

Vad är nästa steg i din karriär?

– Jag är involverad i en massa spännande projekt, som event, provningar och masterclasses över hela världen. Till hösten ska jag öppna en restaurang. Jag vill behålla kopplingen till gästerna så jag har inga planer på att bli en ”flygande sommelier” som åker världen runt och konsultar.

Text: Cathrine Gustavsson
Foto: Jean Bernard