Vi stör en fystränare

Jesper Gustafsson framför träningsredskap.

Jesper Gustafsson har gått tränarprogrammet vid Örebro universitet.

Efter tre år på tränarprogrammet vid Örebro universitet fick Jesper Gustafsson jobb som fystränare hos KIF Örebro. Han gillar att få jobba med elitidrottare som verkligen satsar och att få omsätta teori i praktiken.

Funderar du att på att bli tränare?

Läs mer om tränarprogrammet

Få svar på dina frågor

 

Jesper Gustafsson har alltid varit intresserad av träning och sport. Själv spelade han fotboll hemma i Enköping, men skadorna satte stopp för en fortsatt satsning. I stället tittade han på möjligheterna att utbilda sig inom området.

– Jag började på hälsopedagogprogrammet i Stockholm, men insåg efter en termin att det inte var min grej. Jag ville hellre satsa mer mot elitlag, säger Jesper Gustafsson.
På Örebro universitet fanns tränarprogrammet, med vad Jesper uppfattade mer fokus på elitidrott. Att flickvännen också skulle läsa i Örebro gjorde saken ännu bättre, så de flyttade hit.

Mycket teori som la bra grund

– Jag ville lära mer om träning och elitidrott, men jag ska erkänna att jag startade utbildningen med en bild och kom ut med en annan, säger Jesper Gustafsson.
Han trivdes bra på universitetet, tyckte lokalerna var bra, moderna och fräscha.

Under tre år lästa han fysiologi, anatomi, träningslära, idrottsnutrition, ledarskap, coachning och entreprenörskap – ämnen och kunskap han nu använder dagligen på KIF.

– Det var mycket teori och utbildningen gav goda förutsättningar för att jobba med träning. Den gav också insikt och förmåga till att vara källkritisk, att inte tro på allt utan undersöka fakta från flera olika vinklar. Eftersom jag verkligen vill förstå vad det handlar om läste jag en hel del extra, både böcker och artiklar, berättar Jesper.

En sak efterlyser han i utbildningen, och det är coachning om vilka vägar som finns att gå för att nå olika jobb. Möjlighet att "jobbskugga" på en arbetsplats, göra fler studiebesök och praktik vore också bra, tycker Jesper.

Ville omsätta studierna - kom till BK Forward

Tidigt sökte han kontakt med flera gym för att få möjlighet att omsätta studierna i praktiken. Det tog dock några terminer innan han fick napp, och då var det som fystränare för BK Forwards akademilag. Där blev han kvar nästan ett halvår.

– I april 2016 fick jag chans att börja på KIF Örebro. Det var för bra för att inte tacka ja till. Först gick jag bredvid tidigare fystränaren Malin Lake. Sedan fick jag ta över ansvaret själv för damlaget. Nu jobbar jag även med F19-laget. Jag trivs väldigt bra, både med jobbet och i ledarstaben.

Att få omsätta de teoretiska studierna i praktiskt arbete tycker Jesper Gustafsson är oerhört viktigt, och menar att det är först då man ser vad som verkligen fungerar av det man lärt sig. Att få jobba med elitidrottare som vill nå toppen är det bästa med arbetet.

Studierna ändrar skepnad när jobbar

– I dag ser jag mitt jobb som applicerade studier snarare än jobb. Studierna slutar inte när du tar klivet ut från universitetet. De ändrar bara skepnad. Jobbet är fullt av möjligheter till lärande.

Jespers vecka är hårt inrutad för att han ska hinna jobba halvtid på KIF och studera på Masterprogrammet Strenght and Conditioning vid St Mary´s University i London. Studierna sker på distans. Jesper har som mål att vara klar inom fyra-fem år med sin master.

– Mitt bästa tips till de som funderar på att läsa tränarprogrammet är att våga skicka ut frågor till gym och föreningar, där du erbjuder dina tjänster. Jag fick sjukt många nej innan jag fick napp, så ge inte upp. Visa att du är intresserad och tro på dig själv. Se till att plugga för din egen skull. Och saknar du något i kursen så ta reda på det själv.

Text och bild: Cathrine Gustavsson