Food & Health@ORU: Sensoriska aspekter på växtbaserade proteiner som del i livsmedelsprodukter och maträtter
31 maj 2024 08:45 – 09:30 Innovasalen, Labbet, campus Örebro, alternativt online (Zoom)
Välkommen till detta Food & Health@ORU-seminarium, där forskare vid Örebro universitet kommer att presentera några utmaningar och möjligheter när det gäller sensoriska aspekter på växtbaserade måltider.
Interventioner med syfte att främja en övergång från köttbaserade till växtbaserade måltider fokuserar ofta på att påverka konsumenternas val med hjälp av påståenden och information. De tenderar dock att få marginella och kortsiktiga resultat eftersom de når främst de som redan är intresserade av att ha en mer hållbar kost.
Offentliga riktlinjer och institutionella åtgärder som sensorisk kvalitet, tillgänglighet, standardalternativ kan skapa tydliga signaler och vara grundläggande för att förändra måltidsvanor på ett bredare och mer permanent sätt.
- Datum: 31 maj 2024.
- Plats: Innovasalen, Labbet, campus Örebro, alternativt online (Zoom).
- Tid: Frukost serveras från 08.00. Seminariet pågår mellan 08.45 och 09.30.
- Språk: Presentationerna ges på engelska, men frågor kan också ställas på svenska.
Forskare:
- Åsa Öström, professor i måltidskunskap.
- Iuri Baptista, postdoktor vid Restaurang- och hotellhögskolan.
Moderator:
- Lavinia Gunnarsson, projektledare för samverkansplattformen Mat och hälsa.
--
In English:
Food & Health @ ORU: Sensory aspects on plant-based protein as part of products and dishes – opportunities and challenges
Welcome to this Food and Health@ORU seminar, where researchers at Örebro University will present some challenges and opportunities regarding sensory aspects on plant-based meals.
Interventions aimed at promoting a shift from meat-based to plant-based meals often focus on influencing consumer choices using claims and information. However, they tend to have marginal and short-term results because they mainly reach those who are already interested in having a more sustainable diet.
Public guidelines and institutional measures such as sensory quality, accessibility, standard options can create clear signals and be fundamental to changing meal habits in a broader and more permanent way.
- Date: 31 May 2024.
- Location: Innovasalen, Labbet, campus Örebro, alternatively online (Zoom).
- Time: Breakfast is served from 08.00. The seminar runs between 08.45 and 09.30.
- Language: The presentations are given in English, but questions can also be asked in Swedish.
Researchers:
- Åsa Öström, Professor of meal science.
- Iuri Baptista, Postdoctoral Researcher at the School of Restaurant and Hotel Management.
Moderator:
- Lavinia Gunnarsson, project manager for the Collaboration Platform Food and Health.