Nyheter
Här visas de senaste nyheterna. Söker du äldre nyheter kan du söka i vårt nyhetsarkiv.
-
Korta föreläsningar om forskning som berör – och bidrar till samhällsförändring
Fyra forskare och två vetenskapsjournalister står på scenen när Örebro universitet bjuder in till öppna föreläsningar om forskning som gör nytta på Kulturkvarteret i Örebro torsdag den 15 maj klockan 14.00.
-
Ny bok belyser Förintelsen i relation till Sverige
När Izabela Dahl började undervisa om Förintelsen upptäckte hon att det saknades en svensk kursbok i ämnet. Det blev startpunkten för antologin Förintelsen & Sverige, där forskare belyser hur Förintelsen blivit en del av Sveriges historia och kulturarv.
-
AI i gruvsektorn: ”Det vi ser nu är bara början”
Det finns en enorm potential för AI i gruvsektorn, både när det gäller säkerhet, lönsamhet och hållbarhet. – Vi ser bara toppen av isberget, säger Carly Leonida som föreläste på gruv-eventet AI in Mining på Örebro universitet.
-
Könsskillnader i hjärnan uppstår före hormonpåverkan
Könsskillnader i hjärnan uppstår tidigare än man tidigare trott och de styrs inte enbart av könshormoner som testosteron. Det har forskare vid Örebro universitet kunnat visa för första gången.
-
Hur idéer om framtiden påverkar utbildning
FN har globala riktlinjer för hur utbildning bör utformas. Franziska Primus visar i sin doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet vilka föreställningar om framtiden som ligger till grund för målen.
-
Snabb insats från socialtjänsten ger god effekt efter barnförhör
Lisa Sandelin och Anna Petersén visar i en studie att socialtjänstens stöd ”Efter barnförhöret” gör stor skillnad och ger positiva bieffekter enligt familjebehandlarna.
-
Musik och nationalism på sociala medier
Musik som enar – och musik som splittrar. Ett nytt forskningsprojekt vid Musikhögskolan, Örebro universitet, ska analysera hur olika aktörer utnyttjar musik för egna syften. Projektet finansieras av The Hamrin Foundation.
-
Munhålecancer ökar – ultraljud kan ge säkrare behandling
Munhålecancer har ökat med 30 procent mellan åren 2008 och 2021. Det ställer högre krav på bättre diagnostik och behandling. Olof Nilsson visar i sin doktorsavhandling att ultraljud är den mest effektiva mätmetoden vid tidig tungcancer.
-
Stöd utifrån avgörande för att bekämpa extrem fattigdom i Bangladesh
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie av Owasim Akram, forskare i statskunskap, visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor.
-
Nytt sätt att uppmärksamma skickliga pedagoger – nu kan lärare bli meriterade i två steg
Örebro universitet har fått en ny pedagogisk meriteringsmodell. Framöver går det att först bli utsedd till ”meriterad lärare” – och efter det till ”excellent lärare”.