This page in English

Så fungerar den digitala skulpturen Stream – och så är tankarna bakom verket

Två sammanfogade bilder. Konstnären Izabel Lind står nära den rödskimrande LED-panelen på den ena. På den andra bilden ser man hela det vågformade konstverket som lyser med ett rött mönster mot den svarta natthimlen.

Konstverket STREAM är uppbyggt av mängder av lampor som ändrar färg och mönster när rörelsen vid några mätpunkter på campus ökar eller minskar.

Runt om på Örebro universitet sitter tusentals sensorer.
Genom att mäta rörelsen vid vissa av sensorerna skapas olika mönster i skulpturen STREAM.
Det blir ett porträtt av universitetet - ett porträtt som hela tiden förändras.

Den digitala skulpturen består av ett vågformat LED-nät som är placerat vid ingången till AI Impact Lab, Labbet.

I skulpturen möts tre komponenter; den fysiska materialiteten i en metallisk vågform, den elektroniska ytan i pixlarna och den osynliga informationen som flödar in i form av data. Det som visas på skärmen är interaktiva livestreamade animationer, som genereras med hjälp av data från universitetets utplacerade sensorer.

STREAM är en fortsättning på samverkansprojektet Örebro Campus Lab, där universitetsområdet i Örebro utrustats med över 4 000 sensorer som bland annat mäter ljus, temperatur, luftfuktighet och rörelse. Projektet handlar om att skapa framtidens innovativa utbildnings- och forskningsmiljö. Syftet med sensorerna är att använda lokalerna på ett mer hållbart och effektivt sätt samtidigt som inomhusmiljö och energianvändning förbättras.

– Örebro Universitet är ett högteknologiskt universitet, som har som mål att bli landets mest digitaliserade och hållbara lärosäte. I samband med detta projekt uppstod efterfrågan efter ett digitalt konstverk, som kan spegla den sidan av universitetet, säger konstnären Izabel Lind.

Porträttbild på Izabel Lind.

Konstnären Izabel Lind har skapat Stream, som nu står utanför byggnaden Labbet på Örebro universitet.

Med hjälp av programmering har Izabel Lind skapat en plattform som omvandlar datan från sensorerna till visuella effekter. Verket kan ses som ett moln eller en våg av information som på ett poetiskt abstrakt sätt visar vad som sker på Örebro universitet och som visar på det konstanta flödet av information och aktivitet som vi befinner oss i. Desto mer aktivitet och rörelse som äger rum på området, desto mer färg, form och intensitet genereras på den vågiga LED-skulpturen. Skulptur kan därmed liknas vid ett live-porträtt av Örebro universitet och alla som befinner sig på platsen.

– Det är människorna som är viktiga, det är de som befinner sig här som skapar platsen varje dag. STREAM är ett försök att kommunicera gemenskap, engagemang och hur allt hänger samman, säger Izabel Lind.

Skulpturen är beställd av Statens konstråd och Akademiska Hus. Den förvaltas av Akademiska Hus.

Foto: Freddy Houndekindo och Jesper Mattsson

Om konstnären

Izabel Lind är född 1991 i Västerås.

Hon har en masterexamen i Fri Konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Izabel Lind arbetar med skulptur och är intresserad av när fysisk form möter det digitala. Hon har medvetat i flertal utställningar senaste åren och mottagit utmärkelser som Oscar Properties Art Foundation, Pontus Bonniers stipendium med flera.

STREAM är det andra offentliga verket hon skapat. Det första, ”Sirens”, producerades till Radisson Blu hotel i Stavanger i Norge.