"Byggingenjörsprogrammet är en konkret utbildning som ger en bra grund att stå på"
Var ödmjuk och ta vara på tiden och allt det som universitetet har att erbjuda, tipsar Edvin Pöhner som läst till byggingenjör vid Örebro universitet.
Edvin Pöhner läste till högskoleingenjör inom byggteknik vid Örebro universitet. Idag jobbar han som konstruktör på konsultföretaget Byggstatik.
– Det bästa med utbildningen är att den är så konkret, man får en bra grund att stå på och kunskaper som är relevanta, säger han.
Hur kom det sig att du ville läsa till byggingenjör vid Örebro universitet?
– Jag är född och uppvuxen i Örebro och efter att ha läst det naturvetenskapliga programmet på Risbergska gymnasiet jobbade jag några år som terminalarbetare på Posten. Jag kände att jag ville hitta något som jag kan tänka mig att jobba med fram till pensionen, och då föll valet på Byggingenjörsprogrammet. Jag har alltid tyckt att det är spännande med hus och konstruktioner och testade – och kände att jag hade träffat helt rätt.
Hur var det att läsa på programmet Högskoleingenjör, Byggteknik?
– Det är en väldigt varierad utbildning, både när det handlar om kurser och innehåll. Man får lite av allt, skulle man kunna säga. Det finns två inriktningar: produktion, som gör att du kan jobba som arbetsledare på en arbetsplats eller konstruktion, vilket jag valde. Jag gillade just de kurser där man ritar och räknar på konstruktioner bäst. Sedan kan man jobba som arbetsledare även om man valt konstruktion som inriktning, och vice versa.
Vad var det bästa med utbildningen?
– Att den var så konkret, jag kände att jag fick en bra grund att stå på och kunskaper som är relevanta. Med facit i hand har väldigt mycket varit relevant för det jobb jag har idag. Framför allt har jag lärt mig hur man kan angripa problem, även om man inte har svaret från första början. Jag vet var jag ska leta och har en grund som gör att jag kan lära mig vidare.
Vilka kontakter hade ni med arbetslivet under utbildningen?
– Vi hade ganska mycket kontakt med arbetslivet, både på produktionssidan och inom konstruktion. Vi fick bland annat göra studiebesök och träffa konsulter som berättade om hur de jobbar. Det var jättebra att inte bara träffa lärare utan också att få möta konstruktörer och se vilka programvaror de använder och hur de jobbar i verkligheten.
Vad jobbar du med idag?
– Jag fick en timanställning redan under sista terminen på ett företag som heter Örebro Byggstatik AB och började sedan jobba där på heltid direkt efter examen. Jag är konstruktör och jobbar med att dimensionera och rita. Man kan säga att mitt jobb är att förverkliga det arkitekten ritar, så att det blir byggbart. För mig var det lätt att få jobb efter utbildningen, jag fick det första jag sökte. Men jag tror att arbetsmarknaden har svalnat något nu när konjunkturen gått ned.
Vad har du för tips till den som är nyfiken på att läsa till byggingenjör?
– Tre år kan kännas långt, men det går väldigt fort. Var ödmjuk och ta vara på tiden och allt det som universitetet har att erbjuda. Det är guld värt att ha verktyg i ryggsäcken som man inte visste från början att de skulle komma till användning. Matematik och fysik är grunden för allt, så man måste ha viljan att lära sig.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat