This page in English

Skoterkörning och gevär – en del av vardagen på Svalbard

Fyra glada studenter i varma kläder.

Nora Larsson, Tove Slettvoll, Mathilda Timner och Hanna Erléus studerar en hel termin på Svalbard. Längre ner bjuder studenterna på fler bilder från Svalbard.

Örebrostudenterna Hanna, Nora, Mathilda och Tove studerar miljöföroreningar på Svalbard i Arktis som en del av Nordiskt masterprogram i kemi med inriktning arktisk miljöforensik.
– Det är en otroligt häftig miljö att leva i, både när det gäller väder, klimat och samhället, säger Hanna Erléus.

Inga träd, men berg överallt – och fantastiska vintervyer som äntligen syns ordentligt nu när solen kommer tillbaka och orkar sig över bergstopparna. De första månaderna på Svalbard har studenterna levt i mörker.

– Jag var lite orolig för hur det skulle vara med 24 timmars mörker under vinterhalvåret, men det har gått bra. Ljuset kom gradvis tillbaka, säger Hanna Erléus.

Norrsken över Longyearbyen, Svalbards enda större ort.

Norrsken över Longyearbyen, Svalbards enda större ort.

Även Nora Larsson kände en viss oro inför vistelsen i den norska ö-gruppen.

– Att få komma hit och plugga känns samtidigt som en unik chans. Det är kanske enda gången man har möjlighet att åka till Svalbard, säger hon.

Studentgevär som skydd mot isbjörnar

Tillsammans med kurskamraterna Mathilda Timner och Tove Slettvoll studerar de en hel termin vid Universitetscentret på Svalbard, UNIS, som är världens nordligaste forsknings- och utbildningsinstitution.

UNIS ligger mitt i Svalbards enda större ort, Longyearbyen, som har drygt 2 000 invånare.

– Det första vi fick göra var att gå en säkerhetsträning och lära oss att skjuta. Ingen får lämna byn utan gevär. Vi får låna ett ”student rifle” medan vi är här, berättar Hanna Erléus.

Tre personer siktar med gevär ut i natten.

Vapenträning är en del av förberedelserna inför att ge sig ut på fältarbete.

Att skjuta en isbjörn är olagligt. Studenterna fick lära sig andra knep att ta till i första hand – och vapnet blir en sista utväg som bara får användas vid självförsvar.

– Det är lite speciellt, men samtidigt tänker man inte så mycket på det längre. Det blir normalt, säger Tove Slettvoll.

Skoterträning och arktisk kyla

Även träning i att köra skoter ingick i introduktionen. Det är nämligen skoter som gäller när studenterna åker ut på fältarbete.

– Igår körde vi kanske 50 kilometer med snöskoter och var borta hela dagen. Målet var att samla in prover från renbajs, som vi skulle analysera för att hitta metaller och organiska föreningar, berättar Tove Slettvoll.

Temperaturen närmade sig minus trettio grader.

– Jag fick handla enorma mängder kläder innan vi åkte hit. Det är verkligen en upplevelse att klä sig för den här kylan. Vi fick frost i ögonfransarna och det var fruktansvärt kallt, säger Hanna Erléus.

– Vi klär oss verkligen annorlunda jämfört med hemma. Jag trodde aldrig att jag skulle gå runt i underställ, men nu gör jag det dagligen, berättar Nora Larsson.

Fin sammanhållning

Vardagen på Svalbard består av föreläsningar på universitetscentret och varje kurs också innehåller flera chanser till fältarbete. Det arrangeras dessutom många aktiviteter för studenterna, som kommer från hela världen.

– Alla bor nära varandra och det är väldigt enkelt att göra saker tillsammans efter skolan, berättar Nora Larsson.

– Vi har väldigt härlig sammanhållning i klassen, säger Mathilda Timner.

Solig vinterdag.

Nu blir dagarna ljusare och längre på Svalbard.

Trots att byn är liten finns det mycket att göra. Här finns både badhus, mataffär, sportbutik, gym, bio och restauranger.

– Och just nu är Tom Cruise här med sitt filmteam och spelar in en ny Mission Impossible-film, berättar Tove Slettvoll.

Ser konsekvenser av klimatförändringar

Under Masterprogrammet i kemi med inriktning mot arktisk miljöforensik handlar det mycket om föroreningar, kemikalier och om hur människa och miljö påverkas av klimatförändringar. Och konsekvenserna av klimatförändringarna är något som märks på Svalbard.

– När vi kom hit i januari var det nollgradigt. Folk säger att de varma vintrarna kommer allt oftare, även om det så klart går upp och ner, säger Nora Larsson.

För tio, femton år sedan brukade isen vara frusen på fjorden som byn ligger vid, men nu är det öppet vatten.

– Klimatförändringarna gör inte bara att det blir varmare, utan de påverkar också mycket annat. Vi får lära oss om hur ekosystemet förändras, och fiskar och andra djur inte längre trivs utan flyttar norrut. Både sjukdomar och föroreningar sprids till nya områden, till exempel hit upp till Arktis, säger Hanna Erléus.

Vad tror ni att ni kommer att använda era kunskaper och erfarenheter från Svalbard till?

– Det vi lär oss här går hand i hand med det vi studerat tidigare, både under kandidatprogrammet och första terminen på masterprogrammet. Det känns väldigt spännande att lära sig om Arktis som är så relevant just nu, säger Nora Larsson.

Terminen på Svalbard är verkligen en annorlunda upplevelse som ger studenterna unika erfarenheter.

– Det är lite sorgligt att lära sig om vår påverkan på både miljö, djur och människor. Även om man redan vet om det så är det en helt annan sak att få studera det och lära sig på nära håll, säger Hanna Erléus.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat

Fler bilder från Svalbard