”Att bygga relationer och se patienter göra framsteg är så givande”

Magnus Bernhardsson.

"Utbildningen var helt fantastisk", säger Magnus Bernhardsson om Psykologprogrammet vid Örebro universitet.

Magnus Bernhardsson gick Psykologprogrammet vid Örebro universitet och jobbar idag inom allmänpsykiatrin i Region Stockholm.
– Att bidra till att en patient börjar må bättre kan göra mig helt euforisk, säger han.

Berätta om ditt jobb!

– Jag jobbar på en allmänpsykiatrisk mottagning i Sollentuna, dit det kommer patienter som ofta har lite tyngre psykiatriska behov. Det kan vara allt från social fobi eller tvångstankar till depression och självmordsbenägenhet – och ofta handlar det om en kombination av flera olika sjukdomar.

Vad innebär din roll som psykolog?

– Den består av tre delar: bedömning, utredning och behandling. I första skedet handlar det om att bedöma om patienten behöver specialistpsykiatrisk hjälp. Om den gör det är nästa steg att utreda vad patientens problem beror på, exempelvis genom en basutredning eller kanske PTSD-utredning. Sedan tar vi beslut om vilken behandling som passar, till exempel individuell behandling eller gruppbehandling.

Hur är det att jobba som psykolog?

– Det är faktiskt ganska kul. Folk är oftast motiverade till att börja må bättre. Jag jobbar på en väldigt fin mottagning med trevliga kollegor, vilket är den absolut största behållningen – samtidigt som jag tycker mycket om mina patienter.

När är jobbet som roligast?

– När en patient börjar må bättre. Det kan handla om små saker, som att någon inte vågat gå på bio med sina vänner och sedan till sist tar det steget och kommer tillbaka och berättar hur roligt det var. Då känner jag ”yes”! Att lyckas bygga en förtrolig relation och sedan vara med och peka ut riktningen och se en patient göra framsteg och börja må bättre är så sjukt givande. Jag kan bli helt euforisk och får en energikick som räcker hela helgen.

Vilken nytta har du av din utbildning från Psykologprogrammet vid Örebro universitet?

– Jag tycker att utbildningen var helt fantastisk och jag använder mig av den kunskap jag fått under utbildningen varje dag. Visst fanns det en osäkerhet inför första jobbet som psykolog, men jag känner  mig väldigt trygg i min roll och med mina kunskaper.

Hur kom det sig att du valde just Örebro universitet?

– Jag valde Örebro universitet delvis för att utbildningen är bred. Men jag upplever också att vi som studerat i Örebro har fått med oss ett unikt perspektiv när det gäller synen på hur vi väljer behandling. Allt är inte svart eller vitt – och du måste inte alltid välja mellan KBT och psykodynamisk terapi. Det går att välja en mellanväg och blanda behandlingsformerna – eller göra valet utifrån vad som är bäst för varje patient. Verkligheten kan få vara lite mer grå, vilket jag tycker är bra – och det är dessutom väl förankrat i forskning och vetenskap.

– Vid Örebro universitet lärde vi oss också mycket om att förebygga ohälsa – och inte bara om hur man behandlar den ohälsa som redan uppkommit. Det är ett perspektiv jag bär med mig, även om jag idag jobbar med patienter där det redan har gått lite för långt för att förebyggande åtgärder ska vara relevanta. Men det är viktigt att förebygga ytterligare psykisk ohälsa och ta tag i saker med full kraft på en gång, för att de inte ska växa till ett problem senare.

Hur trivdes du i studentstaden Örebro?

– Det var fantastiskt, jag hade en väldigt bra studietid i Örebro. Örebro är en riktig studentstad och eftersom många flyttar hit för att studera är det enkelt att lära känna nya vänner. Det går att cykla överallt, så det är lätt att vara spontan. Jag umgicks med vänner, spelade fotboll och åkte ut i naturen och tältade, till exempel. Jag tycker mycket om både staden och universitetet.

Hur ser arbetsmarknaden ut för psykologer?

– Den är god, det finns gott om jobb för psykologer i hela landet.

Vem tycker du ska läsa till psykolog?

– Om du vill ha ett intressant jobb och tycker om att ha en djup och ingående kontakt med andra människor tycker jag att du ska överväga att bli psykolog, förutsatt att du har en förmåga att ta in andras känslor och lyssna på deras behov. Du behöver ha ett genuint intresse för andra människor.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat