Forskning
Institutionen för hälsovetenskaper är ett centrum för banbrytande forskning och utbildning inom hälsorelaterade områden. Våra dynamiska och mångsidiga forskargrupper ligger i framkant av viktiga innovationsområden på regional, nationell och internationell nivå.
Institutionens forskare är engagerade i att främja samarbete, aktivt sprida kunskap och tänja på gränserna för innovation. Vi tar ett livslångt perspektiv och undersöker grundligt hur hälsa påverkar olika åldersgrupper, med tanke på dynamiken i sjukdom, hälsa och funktionshinder över tid.
Vårt övergripande mål är att omsätta forskningsresultat till lösningar som sömlöst kan integreras i det dagliga livet. Oavsett om det gäller utbildning, klinisk praxis, diagnostik och övervakningsmetoder, samhällsengagemang, arbetsplatsen eller sport, är vi förpliktade att göra ett meningsfullt och varaktigt bidrag till hälsa och välbefinnande för individer och samhället.
Läs mer om forskningen som bedrivs vid institutionen under respektive forskningsämne:
Forskningsnyheter
-
Konsumenter i Sverige vill ha växtbaserat kött som liknar vanligt kött
Konsumenter som vill minska sin köttkonsumtion uppskattar köttsubstitut mer än de som är positiva till kött. Men båda grupperna vill att det växtbaserade proteinet påminner om kött i smak, lukt och konsistens. Det visar forskning vid Örebro universitet.
-
Goda bakterier kan döda bakterier som orsakar tandlossning
Goda bakterier kan användas för att döda bakterier som orsakar parodontit, tandlossning. Det visar Anna Svärd i sin doktorsavhandling i biomedicin vid Örebro universitet. Parodontit kopplas i sin tur till andra sjukdomar, exempelvis Alzheimers sjukdom.
-
Ökad risk för demens hos äldre med kriminell bakgrund
Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av demens och lindrig kognitiv svikt. Risken är särskilt stor hos de som har begått allvarliga brott. Det visar Carmen Solares Canals avhandling i psykologi vid Örebro universitet.