Medicinska e-biblioteket

Ny lösning för fulltextlänkar i PubMed

Skärmbild från PubMed där ikonen Check for fulltext är inringad.

Förändringar hos PubMed gör att det kommer fungera lite annorlunda när du klickar dig vidare till fulltexten i databasen.

PubMed gör en uppgradering som innebär att vi måste byta lösning för länkning till fulltextartiklar. När du går till PubMed genom ingången i databaslistan, så kommer alla referenser ha en ikon med Region Örebro Läns logga och texten Check for fulltext intill. När du klickar på ikonen kontrolleras om regionen har en prenumeration på artikeln. I de flesta fall leds du direkt till artikeln i PDF-format. I en del fall kommer det dock, av tekniska skäl inte vara möjligt att komma direkt till pdf:en. Istället kommer du till bibliotekets söktjänst Primo där det finns en länk till fulltexten under rubriken Fulltext tillgänglig. Klicka där.

I de fall vi inte har någon prenumeration skickas du också till Primo, där ett förifyllt formulär gör det enkelt för dig att beställa artikeln på fjärrlån. Det går naturligtvis fortfarande bra att maila artikelbeställningar till biblioteket på This is an email address

En förutsättning för att länkningen ska fungera är, som sagt, att du går till PubMed via länken i databaslistan. Om du går till PubMed via Google eller liknande kommer det inte att fungera. Ett tips om du ofta använder PubMed är att bokmärka den här sidan i din webbläsare så blir det färre klick.