Medicinska e-biblioteket

Omvärldsbevakning – håll koll på ditt ämne

Om du vill hålla dig mer allmänt uppdaterad inom ditt område så är prenumeration på innehållsförteckningar från viktiga tidskrifter en bra metod. För att punktbevaka forskningen på ett specifikt ämne, oavsett vilken tidskrift den publiceras i, är en ämnesbevakning i en databas mera lämpligt.

Vill du ha hjälp?

Vi hjälper dig gärna att komma igång. Skicka en fråga till medbibl@oru.se

Prenumerera på innehållsförteckningar

BrowZine

Medicinska biblioteket erbjuder bevakning via tjänsten Browzine. Där kan du läsa de vetenskapliga tidskrifter biblioteket prenumererar på. Du kan välja vilka tidskrifter du vill bevaka genom att samla dem i en egen bokhylla samt läsa och spara enskilda artiklar. Det går också att få meddelanden om nya artiklar via e-post. Tjänsten går att använda direkt i webbläsaren på din dator, men finns också som app till mobil eller surfplatta. 

JournalTOCs

Det finns även möjlighet att bevaka tidskrifter som biblioteket inte prenumererar på genom att använda JournalTOCs. Du skapar ett konto och bockar för de tidskrifter du vill följa.

Ämnesbevakning i databaser (stående sökning)

De flesta databaser erbjuder stående sökningar så kallade Alerts. Du gör en sökning som du sparar och anger att du vill få notiser via mail när det kommer nya artiklar. Det fungerar i princip på samma sätt i alla databaser, här följer ett exempel från PubMed:

  1.  Logga in på ditt konto hos PubMed. Har du inget konto kan du skapa ett nytt. PubMed lagrar inte längre inloggningsuppgifter, så enklast är att använda Google-, Facebook- eller Microsoft-konto för att logga in.
  2. Gör en sökning.
  3. Klicka på Create alert.
  4. Välj hur ofta du vill få uppdateringar, max antal referenser per mail och liknande.
  5. Klicka på Save.

När du skapar en Alert för bevakning är det viktigt att sökningen görs med fritextord eftersom det dröjer innan artiklar får MeSH-termer. Ett tips är att kolla hur många träffar sökningen gav under föregående år. Det ger en indikation om hur ofta du kan förvänta dig att det ska komma nya artiklar.