Organisera innehållet i din text och visa hur allt hänger ihop

Två personer sitter vid en dator.

I akademiska texter ställs det höga krav på struktur och textbindning. Alla texter, oavsett typ och längd, behöver ha en tydlig och logisk uppbyggnad. Den hjälper dig att förmedla innehållet effektivt, och läsaren att orientera sig i din text och förstå alla samband.

Texter som du skriver i din utbildning kan struktureras på olika sätt, men de behöver alla ha en genomtänkt och tydligt markerad struktur. Att skissa på en strukturplan kan därför vara ett viktigt första steg för att få ordning på stoffet och tankarna. Korta skrivuppgifter brukar ha en tredelad struktur bestående av en inledande del, en huvuddel och en avslutning, medan du i en uppsats behöver skapa en struktur på flera nivåer, där kapitlen följer på varandra i en på förhand bestämd ordning. Då kan en färdig mall som du får av ämnet vara ett stöd i struktureringsarbetet.

God struktur behöver du skapa även inuti kapitel och avsnitt. Där är det styckeindelningen som är ditt främsta redskap med vilket du visar vad i din text som hör ihop och utgör en tankegång och vad som utgör nästa. Förutom en tydlig disposition och styckeindelning är sambanden mellan kapitel, stycken och meningar viktiga att framhäva. Det kan du göra på flera sätt, vilka visas i vår skrivguide.