Boka handledning i informationssökning

Foto på tre personer som samtalar vid ett bord med två datorer.

Behöver du hjälp med din informationssökning kan du boka en handledningstid. Av bibliotekets kontaktbibliotekarier kan du få hjälp med att hitta relevanta sökstrategier, välja lämpliga databaser, hitta sökord och bedöma vetenskapligheten hos olika källor.

Andra sätt att få hjälp med din sökning:

  • I våra ämnesguider hittar du information kring just ditt ämne med länkar, söktips och mycket mer.
  • På sidan Sökteknik finns sammanfattningar av vanliga sökfunktioner du kan använda för att utveckla din sökning.
  • Drop-in-hjälpen i tidskriftshörnan i huvudbiblioteket kan du får hjälp av våra kontaktbibliotekarier.

För att boka en handledningstid med din kontaktbibliotekarie följer du länken till ditt ämne som finns längre ner på den här sidan. Du kommer då till bokningssidan där du  väljer en ledig tid. Skulle du få förhinder är det viktigt att du avbokar tiden.

Om du har läs- och skrivsvårigheter eller annan funktionsnedsättning kan du få anpassad handledning. Du får gärna berätta om din funktionsnedsättning för den kontaktbibliotekarie du bokar tid med, så att handledningen anpassas till dina behov. Har du inte en kontakt med Funka, som ger särskilt pedagogiskt stöd till studenter, kan vi rekommendera att du tar kontakt med dem.

När du bokar en handledning fyller du i inom vilket ämne/program du studerar och om vilket område du söker information. Om du har använt dig av en sökmatris, ta med den till handledningen så att du och kontaktbibliotekarien gemensamt kan gå igenom den.

När du har bokat en handledning kommer du bli kontaktad av kontaktbibliotekarien och ni bestämmer på vilket sätt ni ska ses. Handledningar kan ske på plats på biblioteket eller digitalt via Zoom.

Under handledningen går du och kontaktbibliotekarien gemensamt igenom dina sökningar och kontaktbibliotekarien ger feedback och kommer med förslag på hur sökningen kan utvecklas.

Biblioteket arbetar efter principen ”hjälp till självhjälp” och målet är att du som student ska utveckla och förbättra din sökteknik.

Handledningen ska ge dig verktygen för att du ska kunna arbeta vidare med informationssökning självständigt. Du kan självklart kontakta din kontaktbibliotekarie med kompletterande frågor eller använda dig av vår drop-in.