This page in English

Service till dig som har en funktionsnedsättning

I Studieverkstaden Lyktan finns datorer med program och hjälpmedel för studenter med funktionsnedsättning.

Om du vill använda utrustningen i det här rummet ska du kontakta FUNKA. Flera program finns även installerade på datorerna i sal U1181.

Utrustning och program

PROGRAM/ UTRUSTNING FÖRKLARING
Vital Med detta program kan man höra den text som syns på bildskärmen genom att den läses upp av en talsyntes
ViTex Används för att skanna in tryckt text som man sedan kan lyssna på genom en talsyntes.
Easy Converter Med detta program kan man få tryckt text och dokument i filer omvandlade till MP3 och DAISY. En talsyntes läser upp texten. Filerna kan sparas på t.ex. ett USB-minne.
AMIS Läsprogram för DAISY.
Easy Reader Läsprogram för DAISY.
Saida Ordprediktionsprogram som föreslår ord medan man skriver.
Wordfinder Innehåller svensk-engelsk, engelsk-svensk samt svensk ordbok.
Stava Rex Rättar stavfel och grammatikfel på svenska. Programmet är integrerat i Microsoft word.
SpellRight Engelsk version av Stava Rex.
SAOL Plus Svenska akademiens ordlista.
Microsoft Magnifier Förstoringsprogram.
Clearview Förstoringskamera Denna kamera kan användas för läsning av böcker, tidskrifter m.m. Förstoringen är steglöst inställbar mellan 3 och 43 gånger.
VIG Keys Tangentbord med mycket tydliga tecken anpassat för synskadade.

Har du frågor? Vänd dig till bibliotekets kontaktperson:

Rolf Brangstad

Tjänstetitel: Bibliotekarie Organisation: Universitetsbiblioteket