Mischa Billing
Title: Senior Lecturer School/office: School of Hospitality, Culinary Arts and Meal ScienceEmail: -
Phone: -
Room: K1116

Research projects
Active projects
- Improved sensory experience for elderly
- Sound and Taste; how does sound affect the way we perceive taste?
Completed projects
Research teams
Publications
Articles in journals
- Billing, M. (2013). Alla tjänar på lite dyrare vin. Restaurangvärlden (2), 30-30.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Brakfynd: bättre smak till samma pris. Aftonbladet, Söndag 17-23 februari (7), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). En pigg kick till kryddstark mat. Aftonbladet, 13-14 januari (2), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Ett glas vitt som fick mig på fall.... Aftonbladet, 27-28 januari (4).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Klassiskt tyskt med läcker smak. Aftonbladet, Söndag 10-16 februari (6), 62-63.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Låt maten och vinet ha samma ursprung. Aftonbladet, 24febr-2 mars.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Maffigt, rejält med sammetslen finess. Aftonbladet, 20-21 januari (3).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Partyfjärilar och bubblande glamour. Aftonbladet, 3-9 februari (5).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Perfekt att smutta på till pepparkakshuset. Aftonbladet (49), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Perfekt till ett rosastekt lamm. Aftonbladet (11), 58-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2013). Som att dricka friskt knallpulver. Aftonbladet (10), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Bollinger – inte bara för James Bond. Aftonbladet (28-29 oktober), 60 Söndag-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Briljant gyllene och drypande söt. Aftonbladet (1-2 januari).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Bästa vinet till grillfesten. Aftonbladet (8-9 juli), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Bättre & billigare blir det inte. Aftonbladet (23-24 december), 54 Söndag-54.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Det blir en match made in heaven. Aftonbladet (10-11 juni), 60 Söndag-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Det ultimata grillvinet. Aftonbladet (29-30 april), Söndag 65-65.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Dricks på studs till späda lamm. Aftonbladet (3-4 juni), 58 Söndag-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). En fejk – som rester av Kiss. Aftonbladet (20-21 maj), 60 Söndag-63.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). En friskhet som ger ett gratis ansiktslyft. Aftonbladet (23-24 september), 62 Söndag-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Ett makalöst vin. Aftonbladet (19-20 augusti).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Ett vin som är oemotståndligt. Aftonbladet (19-20 februari), Söndag 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Har allt som skall finnas i ett rött vin. Aftonbladet (15-16 juli).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Hela jag fylls av sommarvarm frukt. Aftonbladet (16-17 december).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Härlig wow-känsla till skaldjursfrossan. Aftonbladet (11-12 november), 56 Söndag-56.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Jag får ett våldsamt sug efter Madeiravin. Aftonbladet (14-15 oktober), 58 Söndag 58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Kaxig spanjor lyfter både korv och kalops. Aftonbladet (9-10 december), 56 Söndag-56.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Komplex smak av mörka mogna bär. Aftonbladet (30 sept-1 okt), Söndag 59-59.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Läckra smaker av vinbär och tobak. Aftonbladet (21-22 oktober), 62 Söndag-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Perfekt till nybakad lussekatt och kakdeg. Aftonbladet (2-3 december).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Sammetsmjukt vin utmärkt till pastan. Aftonbladet (26-27 augusti), 62 Söndag-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Smakar som hösten luktar och känns. Aftonbladet (4-5 november), 74 Söndag-74.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Smaken av bensinmack gör vinet gott. Aftonbladet (24-25 juli), 76-76.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Snacka om mycket vin för pengarna. Aftonbladet (18-19 november), 56 Söndag-56.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Som att dricka en geografisk plats. Aftonbladet (6-7 maj), 62 Söndag-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Som en god vän: men poppigare. Aftonbladet (12-13 februari), 62 Söndag-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Sommarens bästa rosé. Aftonbladet (1-2 juli).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Spanska bubblor med smak av sommar. Aftonbladet (22-23 juli), 62-62.
Document in full text in Diva
- Hanzon, M. , Billing, M.
& Torstensson, L. (2012). Systembolaget förflackar utbudet. Svenska Dagbladet (22 sept), 3-3.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Bourgognevin för finsmakare. Aftonbladet (25-26 april).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: En klunk och du är i himlen, jag lovar. Aftonbladet (5-6 febr), 58-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: En käftsmäll, för typer som Crocodile Dundee. Aftonbladet (29-30 jan), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett förföriskt vin – bäst till lammkött. Aftonbladet (11-12 mars).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett riktigt höjdarvin. Aftonbladet (1-2 april).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett vin som är oemotståndligt. Aftonbladet (19-20 april).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Här finns en mörk och ekivok arom. Aftonbladet (18-19 mars), 64-64.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Perfekt för vågade levnadsglada vildar. Aftonbladet (4-5 mars).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Perfekt till Indisk mat. Aftonbladet (15-16 april).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Rustikt med en twist. Aftonbladet (8-9 april).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som att dricka januari – frostigt och krispigt. Aftonbladet (8-9 jan), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som att smaka på vårsolens första strålar. Aftonbladet (26-27 febr), 59-59.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som en god vän – men poppigare. Aftonbladet (12-13 febr).
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som musikens dur och moll i en klunk. Aftonbladet (15-16 jan), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Spännande med personlighet. Aftonbladet (22-23 april), 64-64.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Vin med friskhet som är sky high. Aftonbladet (2-3 september), Söndag 63-63.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Vinet smakar som sommaren just nu. Aftonbladet (5-6 aug), 56-56.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). You had me at hello. Aftonbladet (27-28 maj), 58 Söndag-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2012). Äpplen, päron och pigga bubblor. Aftonbladet (9-10 sept), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Drycken för en vildsint Hedenhös. Aftonbladet Söndag (29 maj), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). En distinkt, snärtig lusning i gomseglet. Aftonbladet Söndag (4 sept), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Ett självklart vin jag vill drunkna i. Aftonbladet Söndag (16 oktober), 58-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Ett vin som får aptiten att blomma. Aftonbladet Söndag (7 aug), 58-58.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Får mig att tänka på rultigt bebishull. Aftonbladet Söndag (21 augusti), 60-60.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Som att dricka mörkröd sammet. Aftonbladet Söndag (11 sept), 62-62.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2011). Våga lägre alkoholhalt!. Aftonbladet Söndag (15 maj), 61-61.
Document in full text in Diva
- Billing, M. (2010). Dryck. Damernas värld (12), 200-200.
- Billing, M. (2010). Dryck. Damernas värld (13), 160-160.
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2010). Nya viner. Allt om Mat (17), 79-168.
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2010). Vinspecial Stora Vinkatalogen. Allt om Mat (17), 79-168.
- Billing, M. (2009). Dryck. Allt om Mat (12), 144-144.
- Billing, M. (2009). Dryck. Allt om Mat (14), 158-158.
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (1), 86-95.
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (15), 89-93.
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (17), 55-112.
- Billing, M. , Öström, Å. & Lagerbielke, E. (2008). The importance of wine glasses for enhancing the meal experience from the perspectives of craft, design and science. Journal of Foodservice, 19 (1), 69-73.
Books
- Billing, M. (2017). Rosens doft: doftanteckningar 25 juni 2000 - 9 juli 2016. Stockholm: Mischa Billing.
- Billing, M. (2011). Näsan i Haptiken: Akademisk avhandling inom Nasologiska fakulteten vid Lunds universitet. Lund universitet: Lunds Universitet.
Document in full text in Diva
- Bengtsson, H. & Billing, M. (2000). Kring flaskor och fysik (1ed.).. Studentlitteratur.
Chapters in books
- Billing, M. (2010). Perssons Taffel. In: Monica Hanefors, Värdskap inom turism och resande (pp. 82-85). Lund: Studentlitteratur AB.
- Billing, M. (2009). Sommelier: en tvärvetenskaplig disciplin. In: Carl Jan Granqvist, Birgit Hemberg, Christina Möller, Dick Norberg, Barbro Stanley, Karsten Thurfjell, Ann Häppich, Guide till årets svenska måltidslitteratur 2009 (pp. 70-71). Grythyttan: Måltidens hus i Norden.
- Billing, M. (2007). En god middag. In: Richard Tellström, Lena Mossberg, Inger M. Jonsson, Tid för måltidskunskap: en vänbok till Inga-Briutt Gustafsson (pp. 31-32). Örebro: Örebro universitet.
- Billing, M. & Wahlström, Å. (2004). Samtal mellan Birgitta Ulmander och två sommeliérer. In: Inga-Britt Gustafsson, Ulla-Britt Strömberg, Tid för måltidskunskap: En vänbok till Birgitta Ulmander (pp. 159-161). Örebro: Örebro universitet.
- Billing, M. (2003). Vinprovning i doftens tecken. In: Öppna doftsinnet!: Dokumentation av seminarium om människans doftsinne. januari 2003 (pp. 36-38). Örebro: Örebro universitet.
Collections (editor)
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Hultgren, G. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2008). Allt om Mat: Vinguide 2008. Stockholm: Prisma.
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Hultgren, G. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2006). Allt om Mat: Vinguide 2007. Stockholm: Bonnier Tidskrifter.
- Larsson, H. (ed.) , Hultgren-Karell, G. (ed.) , Billing, M. (ed.) & Kronstam, B. (ed.) (2005). Allt om Mat: Vinguide 2006. Stockholm: Bonnier.
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Larsson, H. (ed.) , Kronstam, B. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2004). Allt om Mat: Vinguide 2005. Stockholm: Bonnier.
- Holmström, J. (ed.) , Larsson, H. (ed.) , Waern, M. (ed.) , Billing, M. (ed.) & Kronstam, B. (ed.) (2003). Allt om Mat: Vinguide 2004. Stockholm: Bonnier.
Conference papers
- Scander, H. , Herdenstam, A. P. F. & Billing, M. (2021). Food and beverage pairing: Scoping review to support professional Sommelier practices. In: Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2021 Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Paper presented at Nordic association for food studies Conference (NAFS 2021) Grythyttan, Sweden, November 25, 2021 (pp. 21-24). Örebro: Örebro University.
- Akner-Koler, C. , Billing, M. & Göran-Rodell, A. (2020). Sharing Haptic Attributes: Model development of 4 haptic attribute models for hand, nose, mouth and, body. In: Working Together Symposium on artistic research 2020. Paper presented at Working together: Symposium on artistic research 2020, (Digital meeting), November 25-26, 2020.
- Billing, M. (2012). The Michelangelo CCL Label International Wine Awards. Paper presented at The Michelangelo CCL Label International Wine Awards, 12 - 17 August, Stellenbosch, South Africa.
- Billing, M. (2008). Smak som hantverk. In: Alsne Marianne och Gustafsson Inga-Britt, Smaksinnet och den goda smaken ett seminarium om människans smaksinne : [januari 2005]. Paper presented at Smaksinnet och den goda smaken: ett seminarium om människans smaksinne, januari 2005 (pp. 37-38). Örebro: Örebro universitet.
- Billing, M. (2003). The profession of the sommelier: a description of an old profession and its development. In: John S. A. Edwards, Inga-Britt Gustafsson, Culinary arts and sciences IV global and national perspectives. Paper presented at Fourth international conference on culinary arts and sciences, global and national perspectives, ICCAS 03, Bournemouth University (pp. 195-195). Bournemouth: Worshipful Company of Cooks Reserach Centre at Bournemouth University, UK.
Other
- Lerttaweewit, P. & Billing, M. (2014). Approaching New Nordic Food's disciplinary boundary. Nordic co-operation.