Forskare berättar

Framtidens batterier, Nobelpris belönade materialet grafen och vad unga gör på nätet är några av de ämnen som finns med på vårterminens offentliga föreläsningar i aulan vid Örebro universitet. Det här är ett utmärkt tillfälle att helt gratis få veta mer om forskning i aktuella ämnen och det är öppet för alla.

Först ut den 15 februari är Kristina Edström, professor vid Uppsala universitet, som ska berätta om Framtidens batterier. I år är det Kemins år och batterier är ett område där kemister har en avgörande roll för utvecklingen av nya och bättre batterier.

Skateboard och ungdomlighetskultur är ämnet för Åsa Bäckström den 1 mars. Hon är forskare i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.

Nobelpriset

En vecka senare – i Hörsal L1 i Långhuset - kan man få veta mer om det spännande materialet grafen, som uppmärksammades ordentligt när upptäckarna av det i höstas fick Nobelpriset. Det är två Linköpingsforskare, Mikael Syväjärvi och Rositza Yakimova, som ska berätta om det.

Sedan fortsätter det under våren med föreläsningar om Fysiologiska förändringar efter fotbollsmatcher, Populism, nationalism eller nationalsocialism?, Ungdomar som begår brott samt Vad gör unga på nätet senare i vår.

– Vi vill att många ska ta chansen att lyssna på intressanta föreläsningar. Det är också ett sätt att öppna forskarvärlden för allmänheten och för de som är verksamma på universitetet att ta del av andra ämnen än de egna, säger Kristina Fröberg, evenemangssamordnare vid Örebro universitet och ansvarig för programmet.