Golfspelare finslipar formen med hjälp av forskning

Ny forskning har undersökt förhållandet mellan fysik, teknik, psykologi och tävlingsresultat i golf. Resultaten kan användas för att göra krav- och kapacitetsprofiler och dessa används för att sätta mål och skapa effektivare träningsprogram.
– Konkurrensen i golf på elitnivå är hård och forskningen har gett mig ovärderliga verktyg i arbetet med utvecklingen av elitspelare, säger Örebroforskaren John Hellström.

John Hellström arbetar åt Swedish Golf Team, svenska landslaget i golf, och han har i sin forskning fokuserat på spelare i nivå från elit till världsklass. Spelarna har ofta experter som stöttar dem psykologiskt, fysiskt och tekniskt och John Hellström har undersökt samband mellan dessa områden och tävlingsresultaten.

– Ett av de stora problemen inom golfen är att vi ser många samband, men vi har svårt att dra riktiga slutsatser från dem. Som forskare har jag fått verktyg att göra det, säger John Hellström, som har skrivit en doktorsavhandling i idrott med inriktning didaktik vid Örebro universitet.

Hålla sig kvar i världstoppen

Till exempel visar en av hans studier att relativ styrka, det vill säga styrka i förhållande till kroppsvikten, inte är relaterad till farten på klubbhuvudet.

– Vi brukade ge feedback på relativ styrka men det har visat sig inte ha någon betydelse. Det är istället absolut styrka, det vill säga hur stark du är och hur tungt du kan lyfta utan någon relation till din kroppsvikt, som är viktigt.

John Hellström har gjort två översiktsstudier och sedan valt ut tre områden som han har gått vidare med.

– De har bland annat visat att stabilitet har ett starkt samband med svingteknik, men också vikten av att hålla bollen i spel om man vill nå världsklass. Att komma i rätt mentalt tillstånd, vara taktiskt smart och ha en förmåga att slå långt är andra faktorer som kan sänka scoren. Jag har fokuserat på sådant som har betydelse för spelare som vill hålla sig kvar i världstoppen.

Text: Linda Harradine