Första svenska biografin om Järnladyn

Det konservativa partiet i Storbritannien var 1975 ett kvinnofientligt och överklassdominerat parti, men valde en kvinna från lägre medelklassen uppvuxen på den engelska landsbygden till ledare. En kvinna som 1979 valdes till premiärminister och blev älskad, hatad och omstridd som få. Gunnela Björk, docent i historia vid Örebro universitet, har skrivit den första biografin på svenska om Margaret Thatcher.

– Margaret Thatcher var en passionerad och ytterst skicklig politiker som har lämnat djupa avtryck i vår moderna historia och i miljontals människors vardagsliv. I boken, som vänder sig till en bred publik, försöker jag beskriva vilken betydelse personen Margaret Thatcher hade för den historiska utvecklingen, säger Gunnela Björk.

Som kvinna, född i en medelklassfamilj på den engelska landsbygden, var Margaret Thatchers odds att bli politiker dåliga, men hon fick möjligheten att utbilda sig och hon var inte rädd för att arbeta hårt. Margaret Thatcher sade själv att somliga arbetar för att leva men att hon levde för att arbeta.

Specerihandlardottern träder fram

– Hon var långt ifrån ett självklart val när hon blev partiledare och för att förbättra sina odds anlitade hon hjälp för att förändra sin image. Hon gick snabbt från att vara en parant miljonärsfru med en röst som kunde skära genom glas till en rejäl rättfram specerihandlardotter, som talade långsamt och tydligt med en sänkt röst, säger Gunnela Björk.

Margaret Thatcher var redan en god talare och debattör, men som partiledare för Torypartiet lärde hon sig att undvika att vara en långrandig eller mästrande talare utan använde humor och otaliga one-liners.

– Som nyvald partiledare var hon försiktig men i takt med att samhällsklimatet förändrades började hon tala om individens rätt att välja, om individens ansvar och lag och ordning. Hon lovade minska fackföreningars handlingsutrymme, sälja ut statliga företag och hon sade att hon förstod att människor var bekymrade över invandringen.

Väcker starka känslor

1979 vann Torypartiet valet och Margaret Thatcher flyttade in i huset på 10 Downing Street och började som landets premiärminister sitt korståg för att, som hon såg det, rädda landet från socialismen. Hennes tuffa politik löste en del problem men skapade också nya. Klyftorna mellan fattiga och rika vidgades och arbetslösheten blev rekordhög. Trots detta vann hon tre val i rad.

1980-talet blev Margaret Thatchers årtionde - som ingen annan personifierar hon denna dramatiska och turbulenta tid i Storbritanniens historia med krig, strejker och upplopp. Gunnela Björks bok summerar hennes liv från barndomen till en ålderdom präglad av svår demens och ger ett engagerat porträtt av en omstridd politiker.

– Jag får ofta frågan vad jag tycker om Margaret Thatcher. Diplomatiskt svarar jag att hon fascinerar mig. Hennes ledarstil, politik och personlighet väckte och väcker än i dag starka känslor och lämnar få likgiltiga, säger Gunnela Björk.

Text: Linda Harradine