Stort intresse för restaurang- och hotellstudenter i Grythyttan

Branschens intresse för dem som utbildar sig vid Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, är stort. Till Campus Grythyttans rekryteringsmässa den 14 februari kom 26 företag, restaurang- och hotellkedjor, för att marknadsföra sig och möta studenterna.

Berns, Loka Brunn, Martin & Servera, Radisson Blu Strand Hotel, Sheraton Stockholm Hotel och Tallink Silja Line är några exempel på mässutställare som tog chansen att möta cirka 200 jobbhungriga studenter. Marie Hellberg, HR-specialist och rekryteringsansvarig på Liseberg, fanns på plats:

- Det här är en naturlig mässa för oss att vara på. Liseberg är en stor verksamhet som kräver mycket personal. Här tror vi oss hitta högkompetenta studenter som är öppna för att jobba inte bara inom restaurangverksamhet utan också med annan service som till exempel värdskap och evenemang. För oss ser mässan här ut att vara ett vinnande koncept.

Rekryterande återvändare

Restaurangchef Jenny Gustafsson och Food and Beverage Coordinator Emilia Åkesson jobbar båda på Scandic Hotels och har tidigare utbildat sig vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Under mässan var de tillbaka på sin gamla utbildningsplats för att presentera Scandic och bygga kontakter inför framtida rekryteringar.

- Det känns naturligtvis väldigt roligt, dels för att vi vet så mycket om utbildningarna här och vad vi kan förvänta oss för kompetenser, dels för att vi själva nu har praktiska kunskaper om branschen och vad som krävs och nu kan dela med oss av det, säger de.

Kunskap i praktiken

Catharina Hamilton är en av grundarna till det internationella företaget Congrex som är specialiserat på att erbjuda experttjänster för bland annat event, rese- och hotellarrangemang. Sedan 2007 är hon gästlärare på Restaurang- och hotellhögskolan:

- Det här är första gången vi arrangerar en sådan här mässa. Vi gör det för att kunna visa branschen våra utbildningar och vilken nytta de kan ha av dem som utbildar sig här, säger hon.

Dessutom anordnas och genomförs mässan av studenterna själva, vilka samtidigt är mässvärdar, står för maten och serveringen.

- På det här sättet får studenterna visa vad de kan i praktiken samtidigt som de får möjlighet att knyta viktiga kontakter inför det arbetsliv som väntar.

Fyra programutbildningar

Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan, är en del av Örebro universitet. Här bedrivs framtidsorienterad utbildning och forskning riktad mot måltid, vistelse och värdskap. Restaurang- och hotellhögskolan erbjuder i dag fyra programutbildningar, som leder till kandidat- eller filosofie kandidatexamen inom Hotell och värdskap, Kulinarisk kock och måltidskreatör, Sommelier och måltidskreatör, och Måltidsekologprogrammet.