Teknik för tjejer på universitetet

– Tjejer behöver få reda på att de är bra på teknik, säger Ulrika Sultan, som är lärare i teknik och naturvetenskap vid Örebro universitet. Hon medverkar på natur- och tekniklägret för tjejer, som Tullängsskolan, Komtek, Risbergska skolan och Örebro universitet genomför för femte året i rad. En av dagarna spenderar tjejerna i Örebro universitets robotlabb.

Under fyra dagar provar de runt 100 tjejerna från årskurs 7 och 8 olika natur- och teknikaktiviteter. Genom att ge dem en inblick i hur det är att studera natur- och teknikämnen hoppas man att fler tjejer ska välja att läsa det på gymnasiet och sedan fortsätta att studera vid högskola eller universitet.

– Syftet är att väcka tjejernas intresse för natur och teknik och vi hoppas så klart att de vill studera vid Örebro universitet i framtiden, säger Ulrika Sultan.

Programmera en robot

Hon leder arbetet vid universitetet och övningen går ut på att tjejerna ska bygga och programmera en robot. Övningen avslutas med en tävling där de olika robotarna ska klara en bana så snabbt som möjligt.

– När de har gjort det har de provat på hur det är att arbeta som ingenjör. Många tycker att det är en lek – och jag brukar säga att det är just det våra ingenjörer gör hela dagarna - leker, säger Ulrika Sultan.

Cajsa Persson, som går på Lillåns skola, och Jenny Scott, som går på Gumaelius skolan, valde båda att vara med på lägret för att få träffa nya kompisar och samtidigt få prova på teknik.

Fått en inblick

– Fast innan jag hade testat tänkte jag att det inte nog inte skulle vara jätte roligt med teknik. Men allt har varit jätte roligt och jag har verkligen lärt mig mycket, säger Cajsa Persson.

– Nu är jag mycket mer inriktad på att välja detta i gymnasiet. Det var inget jag hade tänkt på innan. Jag visste inte om att det fanns robotar här, säger Jenny Scott.

Robotikforskningscentrumet AASS vid Örebro universitet utvecklar robotar för såväl industrin som hemmet och det finns en bred kompetens inom alla olika områden som krävs för att utveckla en idé till ett komplett robotsystem. Tjejerna har fått en inblick i vad det innebär och både Cajsa Persson och Jenny Scott rekommenderar andra tjejer att gå på natur- och tekniklägret.

Text och foto: Linda Harradine