Karriärfrågor i centrum när studenterna mötte företagsledare

Hur är det att vara kvinnlig chef i mansdominerad bransch som stålindustrin? Vad har ni för tips inför arbetsintervjuer? Hur mycket arbetstid har ni som chefer? Studenternas frågor var många när ledare från näringslivet pratade karriär och arbetsliv på Örebro universitet.

Evenemanget hette ”Lära med näringslivet” och anordnades av Örebro universitet i samarbete med Örebro 750 år och Bergshandteringens Vänner. I panelen satt Sari Sjölander, Vice President Human Resources på Atlas Copco Rock Drills, Tom Erixon, VD OVAKO, Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology och Anders Ullberg, tidigare VD för SSAB Swedish Steel.

Idéer och inspiration

Anna Ask är 24 år och studerar företagsekonomi vid Örebro universitet. Hon var en av de studenter som kom till evenemanget för att inhämta idéer och inspiration.

- Intressant att få höra erfarna människors karriärberättelser. Eftersom jag närmar mig examen och själv ser mig om efter jobb är det naturligt att fundera över arbetsmarknaden och hur det kommer att gå i konkurrensen.

Efter panelsamtalet tog Anna chansen att samtala med Petra Einarsson, VD för Sandvik Materials Technology. Petra Einarsson är utbildad civilekonom och berättade om hur hon genom ett sommarjobb på Sandvik 1989 därefter fick olika roller inom företaget. År 2013 blev hon utsedd till Sveriges mäktigaste affärskvinna av affärstidningen Veckans affärer.

Varför valde du att träffa just Petra Einarsson?

- Hon var inspirerande och brann för sitt jobb. Hon lade stor vikt vid samarbete och utveckling vilket tilltalar mig.

Planera lagom

Ett av de råd som Anna Ask tog med sig var vikten av att välja ett jobb som man trivs med.

- Något som slog mig när jag hörde alla berätta om sina arbetslivserfarenheter och karriärer var hur de alla brann för det de gjorde och älskade sina jobb. Jag tror att det handlar väldigt mycket om eget engagemang för att trivas. Då gör man också ett bättre jobb.

Ett råd som alla i panelen delade var att inte karriärplanera, hur ställer du dig till det?

- Jag pratade med Petra Einarsson om det och det är klart att man mår bra av att ha mål i arbetslivet, men att det är lika viktigt att inte stirra sig blind på målen utan att kunna vara öppen också för andra möjligheter. Genomgående är rådet att man ska ha roligt, det är inte målet som är grejen utan det är vägen dit.

Vad har den här dagen gett dig?

- Jag känner mig jätteinspirerad. För mig var det här en jättebra chans att få goda råd. Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet efter studierna och hitta ett jobb som jag trivs med.