Mischa Billing vinnare av Rosenkransen

Mischa Billing, måltids- och dryckesexpert vid Örebro universitet, har vunnit Rosenkransen 2015, som delades ut under Fredriksdals museer och trädgårdars rosdagar. Priset delas ut till personer som har bidragit till ökad kunskap om rosor. Mischa Billing har utvecklat ett rosdoftspråk.

I juryns motivering står att Mischa på ett professionellt och personligt har sätt lärt oss alla att uppfatta rosornas mångfald av dofter. Hon har utvecklat en väldigt viktig ny dimension av rosen för alla oss rosälskare. Vi glädjer oss mycket åt att det är här på Fredriksdal som Mischa utvecklat sina talanger att beskriva rosornas dofter.

Grunddoften, den gemensamma som i stort sett alla rosor har och som upplevs som lite oljig, med spansk körvel, citrus, lite bitterhet och med en sötaktig syrlig friskhet. Sen den oändliga listan av dofter från klassisk rosparfym, Chanel No 5 till hela spektrat av citrusfrukter, kall och varm, omogen, mogen och övermogen frukt, bär, torkade och färska kryddor, stearin, puder, rengöringsmedel, kattkiss, björnklister, komocka, godis, mint, honung, vitsippor och jasmin.

Här berättar Mischa Billing om utmärkelsen.