Pensionärer positiva till att robotar hjälper till i hemmet

Örebroforskare har undersökt hur robotar kan underlätta för äldre att leva ett självständigt liv. I fredags var det öppet hus i Ängens forsknings- och innovationslägenhet och pensionärer som testat tekniken berättade om mötet med intelligenta robotar - de är positiva och vill gärna ha robotar hemma i framtiden.

Projektet Robot-Eras mål är att skapa ett brett system av tjänster som på olika sätt kan hjälpa äldre människor. För att få reda på hur människor känner inför att bo med robotar har 20 pensionärer fått testa tekniken.

Ängens forsknings- och innovationslägenhet har utrustats med robotar och sensorer och robotarna har hjälpt till att hämta mediciner, ringa vänner, beställa mat och hämta och lämna tvätt i tvättstugan.

På marknaden inom tio år

– Dora har hämtat medicin åt mig och ringt en vän. Den kan vara en hjälp åt människor som annars måste vänta på hemtjänsten för att få sina mediciner eller en kopp kaffe eller som har svårt att hitta om de måste gå upp på natten, säger Inge-Gerd Lindsten, en av pensionärerna som varit med och testat.