En vecka i digital isolering

Elin Häggberg

Elin Häggberg

Elin Häggberg, som läser digital mediedesignprogrammet, håller på att bli historisk. Hon gör en insats för IIS Internetmuseum genom att under en vecka avstå från sociala medier. Hennes berättelse om detta blir ett historiskt dokument i anslutning till museets temautställning om sociala medier.

– Det är väl inte världens största bedrift, säger Elin om den lite gubbkritiska frågan om hur svårt det kan vara att avstå från sociala medier under en vecka. Har man levt större delen av livet utan vare sig datorer, mobiltelefoner eller internet kan utmaningen tyckas vara måttlig.

Men tanken med detta experiment är att få lite perspektiv på hur stor betydelse sociala medier fått i vardagen. Elin är en flitig användare sedan fenomenet dök upp, hon använder det ofta och till många olika saker. Hon driver sin egen blogg, teknifik.se, sedan i januari där hon skriver om teknik, internet och den digitala världen med syftet att inspirera, utbilda och informera.

Nedkopplad

Internetmuseets regler för Elins experiment är att hon under inga omständigheter får använda Facebook, Instagram, Snapchat eller andra sociala medier. Hon får inte heller spionera på andras flöden. Däremot har hon fått blogga om sin delvis isolerade tillvaro.

– Jag använder mest Facebook och Twitter, där jag kan följa flöden som har social betydelse och få information. Det är klart att det känns tomt utan det och jag har märkt att det blir rätt mycket som samlas på hög under en vecka. Nu ska jag sammanfatta mina tankar och skriva om livet som frånkopplad till museet, en betraktelse om sociala mediers funktion.

Digital mediedesign

Elin Häggman går sista terminen på digitala medieprogrammet och är mycket nöjd med utbildningen.

– Den är verkligen bra, säger hon. Man får en ordentlig grund i kommunikation på ett teoretiskt plan och det är nu, mot slutet av utbildningen, som man inser hur mycket man lärt sig. Det är stor bredd med både grafik, foto, video och webb och det är kul att ha många verktyg och nyttiga kunskaper om hur branschen ser ut.

Text: Lars Westberg
Foto: Elin Häggberg

Länkar:
Elins blogg teknifik.se
Uppdraget en vecka utan sociala medier
Temautställningen om sociala medier

Fotnot:
Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är en oberoende och allmännyttig organisation, som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. IIS ansvarar för driften av den svenska toppdomänen .se samt även toppdomänen .nu. Avgifterna för dem finansierar stiftelsens verksamhet.