Hon kan bli servitörernas servitör

Hon är verkligen stolt över hantverket i matsalen. Annelie Öster undervisar på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro Universitet och är nu nominerad till Svenska Gastronomipriset 2016 i kategorin Servitörernas Servitör.

Annelie Öster

– För mig är det en ära att bli nominerad till priset. Om jag kan, vill jag självklart vara en förebild och inspiration för andra, säger hon.

 ”Ställ henne i ett rum så blir det en restaurang på en gång” säger en av hennes kollegor. ”Matsalens drottning” säger en annan kollega.

Svenska Gastronomipriset 2016 delas ut av tidningen Restaurangliv. I 24 år i rad har kockar i hela Sverige fått rösta på de kockar och de krogar de anser vara bäst. I år fick även konditorer, servitörer och sommelierer nominera de kollegor de anser vara värda ett pris. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. Resultatet presenteras på Operakällaren den 10 oktober 2016.

Uppvuxen i krögarfamilj

Annelie Öster är uppväxt i känd krögarfamilj; mamma fransyska och pappa kock som tillsammans förvandlade Tanums Gestgifveri till ett mattempel i Bohuslän. Hon började redan som 14-åring med att arbeta i branschen med allt från bädda sängar och bära ölsejdlar till att servera och ta entrébiljetter till dans.  Hon har bland annat arbetat i Alsace som receptionist på le Chateau d’Isenbourg, och i Paris där hon kombinerade  bankjobb med extraknäck på restaurang.

– Det var då jag upptäckte att det här med restaurang var det roliga i livet.

Alla ska känna sig efterlängtade

Tillsammans med familjen startade och drev hon stjärnkrogen Westra Piren i Göteborg, som hade en stjärna i guide Michelin. Därefter var hon med från starten när hennes syster och svåger köpte Albert Kök i Trollhättan.

– Den största utmaningen med serveringsyrket är för mig att få alla gäster att känna sig uppmärksammade och efterlängtade, att möta dem där de är och ge dem en upplevelse utöver det vanliga, säger Annelie Öster. 

På sin meritlista kan hon även skriva kandidatexamen i arbets- och organisationspsykologi, mentor i Visitas mentorskapsprogram Kulnet och rekryteringskonsult, specialiserad för besöksnäringen. Hon var med vid sidan om Leif Mannerström i TV4:s ”Leifs restaurang”, där stjärnkocken utbildade personer utan förkunskaper till restaurangpersonal.

"Hjälp varandra"

Hon har tidigare arbetat som källarmästare på Restaurang Kometen, Göteborg. Hon har varit gästföreläsare på RHS i 10 år och nu är hon en uppskattad adjunkt.

– Om jag skulle ge ett råd till dagens studenter så är det följande: Var nyfikna, ge inte upp, kämpa och hjälp varandra.

Hon var nyligen domare i Nordiska mästerskapen i servering och i oktober är hon domare i Årets servitör.

Text: Irina Hallor
Foto: Hans Lundholm