Juristmässan – en brobyggare mellan studenter och arbetsgivare

Bild på mässan

En tipsar om att ett samtal på mässan kan leda till jobb. En annan har egen god erfarenhet av att äta lunch med intressanta arbetsgivare.

Juristmässan arrangeras och genomförs av Juridiska Föreningen vid Örebro universitet. Årets mässa är rekordstor med sammanlagt 59 utställare. Mässans syfte är att skapa en brygga mellan studentliv och arbetsliv. 

- Var nyfikna och våga fråga. Kanske kan du hitta presumtiva arbetsgivare du inte har tänkt på tidigare, tipsar juristmässans projektledare Josefin Lind. 

Bild på mässans projektledare

Moa Bodin (vice projektledare) och Josefin Lind (projektledare) för mässan.

- Vi vill visa våra studenter vilka möjligheter som finns i ett kommande arbetsliv, säger Moa Bodin som är vice projektledare för juristmässan. 

Hon har goda erfarenheter av mässan från tidigare år.

- Jag gick på ett kontaktsamtal under mässan med Hyresgästföreningen vilket ledde till att jag började jobba extra där med juridisk information till föreningens medlemmar. 

Erfarenhet av humanjuridik 

Hyresgästföreningen finns även med som utställare under årets mässa. Philip Oxelbark som läser juristprogrammet finns med i deras monter.

Habib Khayat, Dennis Holmberg och Philip Oxelbark söker nya medarbetare till Hyresgästföreningen.

- Jag jobbar extra på Hyresgästföreningen med att ge medlemmarna råd om vilka rättigheter och skyldigheter de har som hyresgäster, säger Philip Oxelbark.

Genom arbetet på Hyresgästföreningen har Philip Oxelbark fått upp ögonen för humanjuridiken.

- I framtiden vill jag arbeta med att hjälpa människor med vardagliga juridiska frågor, säger han. 

Social kompetens är viktigt för jobbet 

Bild på Adrian Hallström

Adrian Hallström arbetar idag med allmän affärsjuridik.

Advokatfirman Lindahl är huvudsponsor och partner till årets juristmässa.

- Pluggar man vid Örebro universitet blir man intressant för arbetsgivarna, säger Clas Rosdahl, delägare av advokatfirman Lindahl, i sitt invigningstal av årets juristmässa.

Adrian Hallström är en av medarbetarna i advokatfirmans monter. Han tog examen från Örebro universitet i juni 2016 och jobbar idag på advokatfirman Lindahl. 

Sanela Begovic arbetar idag med allmän affärsjuridik och offentlig upphandling.

- Under studietiden fick jag en bra teoretisk utbildning. Men juristyrket är ett praktiskt yrke. Det är bra att på ett tidigt stadium få öva yrket i praktiken. Vi är här idag för att vi söker en sommarnotarie, berättar Adrian Hallström.  

Sanela Begovics tog examen 2012. Idag tipsar hon mässans besökare att våga sticka ut och att ha en social kompetens. 

- När jag sökte jobb föreslog jag en lunch de arbetsgivare som jag tyckte var intressanta. På det sättet fick jag det jobb jag har idag, säger Sanela Begovic från advokatfirman Lindahl. 

 

Text och bild: Anna Asplund