Klimatsmart kalender vill locka till förändring

Granris, ljus och röda bär.

Måltidsekologernas kalender är full av klimatsmarta tips.

Pyssel, ljus, mat och rengöring. Måltidsekologerna bjuder på klimatsmarta tips om både det ena och andra i sin egen kalender.

Cecilia Hermansson och Stephanie Sundberg har gjort en kalender med klimatsmarta tips.

Det finns gott om julkalendrar så här i december. Stephanie Sundberg och Cecilia Hermansson, sistaårsstudenter på Måltidsekologprogrammet, har också gjort en, full av klimatsmarta tips.

– Jag berättar om hudvårdsprodukter som man kan göra själv. Några andra medverkande är bland annat förstaårsstuderande Linnea Engström, som berättar om sopsortering, och professor Marie-Louise Danielsson-Tham, som tipsar om ugnsrengöring, säger Stephanie Sundberg.

Mat, ljus och pyssel

Den som följer kalendern på Fb-sidan Klimatsmart jul kommer även att få tips om miljövänliga alternativ till vanliga ljus, det blir klipp både från gruppen Skräpmat och från reningsverket. Bakning, pyssel och pynt samt varför det är bra att välja ekologisk mat finns också med bakom olika luckor.
Idén om att göra en kalender föddes tidigare i höstas, när det blev tal om att marknadsföra det måltidsekologprogrammet. När förslaget mognat lite tog de två kurskamraterna tag i saken.
– Vi gick ut med frågan i den gemensamma Fb-gruppen som alla studerande på måltidsekologprogrammet är med i. Vi beskrev vad vi skulle göra. Ganska många som nappade och ville vara med, berättar Stephanie Sundberg.

Några filmer kvar

Hon och Cecilia Hermansson beräknar att de jobbat sammanlagt drygt tre veckor med kalendern. De har i nuläget fyra filmer kvar att spela in, och några ytterligare som ännu inte är redigerade.
– Jag trodde att den största utmaningen skulle bli att få till det rent logistiskt med alla som skulle medverka men det har flutit på väldigt bra. Det är vi jättetacksamma för. Det var i stället själva filmandet och redigerandet som var tuffast. Varken jag eller Cecilia hade så mycket kunskap innan vi började, så vi har fått lära oss undan för undan hur vi bäst ska filma och redigera för att det ska bli snyggt, säger Stephanie Sundberg.

Vad är syftet med kalendern?
– Dels att marknadsföra Måltidsekologprogrammet och dels att sprida budskapet om att vi måste ta hand om vår planet.
– Vi har försökt ge enkla tips om vad man kan göra i vardagen som privatperson. Om vi lyckas få några personer att göra förändringar i hur de lever har vi nått vårt mål.

Här hittar du kalendern Klimatsmart jul.

Text: Cathrine Gustavsson

Bild: Stephanie Sundberg och Cecilia Hermansson