Lanserar app som ska öka känslan av säkerhet

Bild på mobiltelefon

Du ser din egen position och andra som rör sig mellan Långhuset och Teknikhuset på Campus Örebro.

Nu lanseras en app som ska öka känslan för säkerhet för den som är utomhus i mörker. Appen har tagits fram på Örebro universitet i ett projekt lett av professor Franziska Klügl. Upprinnelsen är en rad överfall på och i närheten av universitet för några år sedan.

Franziska Klügl.

I samband med de oprovocerade attackerna sommaren och hösten 2014 väcktes tanken hos Franziska Klügl och hennes kollega Amy Loutfi att göra något för att motverka den rädsla som spred sig:

– Tanken var en app som på en karta visar var människor finns i ett område. Den vetskapen kan öka känslan av säkerhet, säger Franziska Klügl.

Appen "Feeling safe@ORU campus" finns  att ladda ner på Google Play store och fungerar än så länge på ett begränsat område på Campus Örebro.

Avstampet för projektet var enkäter med 300 studenter som gjordes av kriminologistudenter under handledning av Henrik Andershed och Maria Doyle på Örebro universitet. Resultatet visade att de som svarat känner sig säkra om de är ensamma utomhus – eller om det finns en större grupp med människor i närheten. Finns det bara en annan person i området kommer rädslan.

Delar med sig anonymt

På Långhuset och Teknikhuset på Campus Örebro finns sensorer uppsatta som räknar antalet personer inom ett område. Alla som registrerat sig få tillgång till denna information och delar också sin GPS-position med andra, men anonymt.

– Du känner dig säkrare eftersom du vet mer om vad som händer i din omgivning. Appen är ett sätt att hantera känslan av osäkerhet och ger dig information så att du kan fatta mer informerade beslut. Till exempel att välja att gå hem en viss väg på kvällen för att det finns många människor där, säger Franziska Klügl.

Appen är i sin första tekniska fas där sensorer och mjukvara testas i mindre skala på universitetets campus. Men konceptet är mycket mer än teknik.

Appen bygger på tillit hos användarna. Det krävs en e-postadress för att registrera sig, men den uppgiften syns inte utåt. Användarna är anonyma för varandra och informationen hur man rör sig spelas inte in.

– Ett dilemma är att du själv inte vill dela med dig av information om dig själv, men att du samtidigt vill veta så mycket som möjligt om andra, säger Franziska Klügl.

Inspiration från dejtingappar

”Take back the Night - Örebro” är den första appen i sitt slag. Men inspirationen kommer från dejtingappar. Skillnaden är att i dejtingapparna är personlig information en förutsättning, eftersom du vill veta så mycket som möjligt om de andra som registrerat sig.

Projektet ”Take Back the Night - Örebro” har finansierats av Internetfonden och avslutas nu i sin första fas.

– Det är ett litet projekt men kan vara början på mycket intressant forskning, säger Franziska Klügl.

Det handlar delvis om teknik, hur man kan bygga ut antalet sensorer och mjukvara för att kunna täcka till exempel en stadskärna.

– Tekniken skulle kunna förutse hur folk rör sig och vart de är på väg. På så sätt kan man öka belysningen på mörka platser. Eller tända upp stora ljustavlor med budskap där människor passerar.

Öka säkerhet för äldre

Men tekniken är bara en del i helheten. Franziska Klügl ser också en framtida användning för att öka säkerheten för sårbara människor. Det kan vara äldre som är rädda för att tappa bort sig eller att ramla där ingen hittar en.

– Kombinationen av sensorer och information är betydligt större än enbart den här appen, säger hon.

Text och foto: Maria Elisson