Tusen gymnasieelever inspireras till eget företagande

Porträtt av Ida Jensen

Gå utanför komfortzonen och våga! Det är Ida Jensens tips till årets deltagare i Ung företagsamhet

Idag inleder Ung företagsamhet ”UF-året” med en kickoff på Örebro universitet.
- Vi har flera goda exempel på UF elever som idag driver framgångsrika företag. Bland annat laget.se och Rapunzel of Sweden, säger Ida Jensen, regionchef för Ung företagsamhet i Örebro.

Ung företagsamhet har varit verksamt i Örebro län i närmare 20 år. Ett av deras uppdrag är att erbjuda gymnasieelever i årskurs 2 och 3 att under ett år prova på att starta och driva ett eget företag. 

Bild på David Helin

David Helins plan är att inom tio år driva eget företag inom detaljhandeln.

- Av länets gymnasieskolor är det 75 procent som deltar i det här projektet. Men vi vill att alla gymnasieelever i länet ska erbjudas att delta, säger Ida Jensen 

Dagens kickoff handlar om att inspirera gymnasieeleverna inför UF-året. De kommer att få handfasta tips från tidigare UF-deltagare och dagen avslutas med inspirationsföreläsning med temat ”Att våga”. 

Framtidens ledare på plats?

David Helin går tredje året på Thorén Business School i Örebro. Hans affärsidé är att sätta upp en webbshop där de andra UF-företagen kan sälja sina produkter. 

Bild på Eva Dannebrink, Thyra Eriksson och Anna Tjäder

Eva Dannebrink, Thyra Eriksson och Anna Tjänder ser UF-företaget som en bra erfarenhet inför framtiden.

- Att delta under UF-året ger mig möjligheten att på ett milt sätt introduceras i företagslivet, säger han

Eva Dannebrink, Thyra Eriksson och Anna Tjäder kommer från Alléskolan i Hallsberg. De läser andra året på ekonomiprogrammet. Evas affärsidé är att sy vetekuddar där kunden själv får fylla på vete för att minska fraktkostnaderna. Thyra och Anna ska starta UF-företaget ”Smycken och ting” där de bland annat kommer att sälja örhängen och armband. 

UF-året avslutas i mitten av mars med en stor mässa för UF-företagen. 

Text och bild: Anna Asplund