Toppnamn inom probiotika till Örebro universitet

Kanadensaren Gregor Reid, världsledande forskare inom probiotika, kommer till Örebro universitet i september för att möta forskare och föreläsa för studenterna på det nya programmet i biovetenskapligt entreprenörskap.

Gregor Reid är professor i mikrobiologi, immunologi och kirurgi vid Western’s Schulich School of Medicine and Dentistry i kanadensiska London (Ontario). Hans forskning är inriktad på probiotika, alltså mikroorganismer som gör nytta för hälsan, och han ligger hittills bakom 28 patent på probiotiska produkter.

Gregor Reid är en framgångsrik entreprenör och hans forskning är inriktad på att komma samhället till nytta. Han har bland annat varit med och organiserat gemensamma bykök i byar i Tanzania, Kenya, Rwanda och Uganda.

Gregor Reid, specialist på probiotika , kommer till Örebro universitet i september

– De kvinnor som äger och sköter om köken gör en probiotisk yoghurt som stärker immunförsvaret och motverkar felnäring hos människor med infektionssjukdomar, bland annat hiv och aids, berättar professor Jana Jass, som 2008 låg bakom att Gregor Reid utsågs till hedersdoktor vid Örebro universitet.

Gregor Reid konstaterar själv att hans forskning inte förrän nyligen fått allmänt erkännande.

– Örebro universitet har legat före sin tid genom att inse vikten av probiotika och jag ser fram mot ett fortsatt samarbetet, både inom forskning och utbildning, säger han.

Gregor Reid fick nyligen ett erkännande för sin forskning när han blev invald i den kanadensiska vetenskapsakademin, Royal Society of Canada.