Ett späckat höstschema: artificiell intelligens, retorik och Hans Rosling

Kristina Fröberg

Kristina Fröberg

I huvudet på världens bästa fotbollsspelare – det är titeln på höstens första offentliga föreläsning. Kom och lyssna på Örebroforskare om artificiell intelligens, mobbning och kemikaliers påverkan på vår hälsa eller gästföreläsare som Fanny Härgestam, som har skrivit en bok om och med Hans Rosling.

Marie Gelang

Marie Gelang

– Det är ett späckat schema under hösten. Vi är extra glada över en serie med hedersdoktorer inom humaniora, säger Kristina Fröberg, ansvarig för kultur- och programverksamheten vid Örebro universitet. 

– Rektor satsar på bildning och humaniora har naturligt sina rötter i tanken om bildning. Vi vill genom våra hedersdoktorer bidra till förståelsen för humaniora och hur det relaterar till stora samhällsfrågor, säger Marie Gelang, initiativtagare till satsningen.

Fake news

De pratar om dagsaktuella ämnen – som politik som leder till rädsla eller hopp och retorik i en tid av fake news och kommer från universitet som Stanford, Oslo och Lancaster.  

– Vi har också lyckats locka hit ett par intressanta gästföreläsare. Hjärnforskaren Torbjörn Vestberg inleder med sin forskning om den lilla dirigenten i hjärnan som styr fotbollsspelaren. 

Senare i höst kommer Fanny Härgestam och berättar om hur det var att skriva en bok om och med Hans Rosling. Dessutom kommer flera toppforskare från Örebro universitet berätta om sin forskning. 

Lunchföreläsningar

– Artificiell intelligens är ett stort forskningsområde hos oss och vi kommer ha två föreläsningar som handlar om det. Dels vilka möjligheter och risker AI innebär och dels om Internet of things, säger Kristina Fröberg. 

Nytt för i höst är att biblioteket bjuder in till två lunchföreläsningar. Den ena med Örebroforskaren Björn Johansson, som har synts i tv-programmet Morgans mission, och Eewa Nånberg, som forskar om hur kemikalier kan påverka vår hälsa redan innan vi föds.

 Ja, det finns något för alla – och vi hoppas att föreläsningarna fortsätter att locka många besökare, säger Kristina Fröberg.  

Text: Linda Harradine
Foto: Ulla-Carin Ekblom och Örebro universitet

Under hösten är det elva offentliga föreläsningar och de flesta hålls på Campus Örebro i Almby men det blir även föreläsningar i Örebro Konsthall och på Örebro slott.