Många behöver äta mer protein för att komma upp ur fåtöljen som äldre

Professor Fawzi Kadi

Professor Fawzi Kadi

Ny Örebrostudie visar hur viktigt det är att äta tillräckligt med protein för att behålla både muskelmassa och fysisk förmåga – och kunna kliva upp på en pall eller resa sig ur en fåtölj – när vi blir äldre.

Det är svårt att veta hur mycket protein vi får oss. Här kommer några exempel - proteininnehåll räknat i gram per 100 gram av följande:

Ägg – 12 gram

Lax – 23 gram

Kyckling - 27 gram

Broccoli – 3,5 gram

Kikärtor – 7,5 gram

Ny pilotstudie

Professor Fawzi Kadi har precis fått 250 000 kronor från Centrum för idrottsforskning för att undersöka betydelsen av fettinlagring i muskler för utveckling av muskelförtvining och nedsatt muskelfunktion hos äldre.

Han ska starta en pilotstudie för att undersöka förekomst av stamceller med förmåga att utvecklas till fettceller i muskler hos äldre. Han vill också ta reda på hur dessa celler kan påverka muskelcellers funktion och omsättning.

– För en god fysisk funktionsförmåga, som att kunna resa sig ur en fåtölj, krävs en snabb kraftutveckling hos arbetande muskler. För att bromsa förlust av muskelmassa och funktion krävs ett tillräckligt proteinintag, säger Fawzi Kadi, professor vid Örebro Universitet.

I studien, som han gjort tillsammans med sin kollega Andreas Nilsson, ingick över 100 kvinnor mellan 65 och 70 år. 

– Kvinnorna i studien var en fysiskt aktiv grupp som motionerade minst 30 minuter om dagen. Frågan var vilken skillnad proteinintaget då kan göra på muskelmassa och funktionsförmåga, säger Fawzi Kadi. 

I studien mättes muskelmassa, fysisk funktionsförmåga, och hur proteinrik mat kvinnorna åt.  

För att behålla muskelmassan räcker det att äta 0,8 gram protein per kilogram du väger. Det betyder att en kvinna som väger 70 kg behöver äta 56 gram protein per dag. Men för att främja fysisk funktion krävs 1,1 gram protein per kilogram du väger. En kvinna som väger 70 kg behöver då äta 77 gram protein per dag. 

Besvärligt i vardagen

– Vi tycker det var intressant att kopplingen mellan funktionsförmåga och proteinintag endast visades hos de kvinnor som åt minst 1,1 gram protein, säger Fawzi Kadi. Detta stöder Livsmedelsverkets specifika rekommendationer om proteinintag för äldre över 65 år.

Resultaten bekräftar också att en diet fattig på protein, under 0,8 gram, är negativ för både muskelmassa och funktionsförmåga.  

– Ofta är det just förmågan att genera kraft som man tappar först och det gör att vardagslivet kan bli besvärligt. Vår studie visar att matvanorna spelar en viktig roll för hälsan hos äldre, även hos de som redan är fysiskt aktiva, avslutar Fawzi Kadi.  

Forskningen är en del av den strategiska satsningen Mat och hälsa vid Örebro universitet. 

Text: Linda Harradine
Foto: Jasenka Dobric