Sofia Strid ska studera sugardejting

Sofia Strid.

Genusforskaren Sofia Strid ska undersöka den nya företeelsen sugardejting. Tillsammans med tidigare Örebroforskaren Lena Gunnarsson har hon fått 3,5 miljoner kronor för att studera fenomenet där sex och intimitet kan köpas för pengar.

– Gränsen har förskjutits. Det som tidigare sågs som den intima sfären är nu något man handlar öppet med, säger Sofia Strid.

Tillsammans med genusvetaren och tidigare Örebrokollegan Lena Gunnarsson, projektledare och numera verksam vid Lunds universitet, har Sofia Strid fått 3,5 miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Forte för att studera sugardejting.

Köper och säljer intimitet och sex

Det var i augusti 2017 som sajten RichMeetBeautiful lanserades i Sverige. Den form av sugardejting som förmedlas där utgörs av kontraktlika arrangemang där pengar och andra värden erbjuds i utbyte mot intimitet och sex. I det typiska fallet inbegriper det en ung, vacker ”sugarbaby” och en äldre, välbeställd ”sugardaddy”. Fenomenet har tolkats som alltifrån ett genuint romantiskt arrangemang till en form av sexuell exploatering och prostitution.

– Det handlar om att vissa män köper rätten inte bara till en kvinnas kropp utan även till intimitet och hennes känslor. Det påstås i alla fall att det ska handla om känslor, men det är ju långt ifrån säkert att så är fallet, säger Sofia Strid.

Hennes och Lena Gunnarssons hypotes är att det har blivit allt mer accepterat att på det här sättet handla med sex och intimitet. Deras studie kommer att bidra till att öka förståelsen för hur och varför det har blivit så.

Ska intervjua användare

Forskarna ska kartlägga hur sugardejtingen fungerar på nätet och de kommer även att intervjua personer som använder den här tjänsten.

Studien kan komma att ligga till grund för eventuella åtgärder från samhällets sida.

Sofia Strid förklarar:

– Om det här ska betraktas som en privat angelägenhet är det upp till var och en att göra vad den vill med sin kropp och sina känslor. Men om det däremot ska betraktas som prostitution kan staten gå in med lagstiftning eftersom det inte är tillåtet att köpa sex i Sverige.

Text: Mattias Frödén